Lucerna, mult mai profitabila decat porumbul, graul sau rapita. Profitul agricultorilor care au optat pentru iarba verde
Intr-o Romanie in care cei mai multi dintre agricultori cultiva an de an cam aceleasi legume si cereale banale, cei care au vrut castiguri rapide, s-au orientat care lucerna.
Asa se face ca iarba verde din Oltenia a ajuns sa fie apreciata in tarile arabe si in China. Dupa ce este culeasa, lucerna este deshidratata cu ajutorul unor utilaje ultramoderne si tranformata apoi in baloti sau chiar peleti.
Inginer: "Aceasta este o lucerna peste care a trecut bruma. Daca nu avem grija de frunze sa ramana pe tulpina, le scuturam. Majoritatea timpului lucram noaptea".
1.400 de hectare au produs anul acesta peste 20.000 de tone de lucerna. Cumparatorii dau 180 de euro pe tona, iar cultivatorii sunt multumiti chiar daca au avut o investitie initiala de trei milioane de euro.
Sorin Stanescu, inginer firma: "Este o afacere profitabila pentru ca noi aveam sistemul de irigatii vechi, noi am reabilitat conductele subterane si am pus aceste sisteme moderne de irigat - pivoti si rampe. Este mai profitabila decat porumbul, graul, rapita".
Procesul prin care trec plantele respecta cativa pasi. Plantele sunt trasformate in peleti care ajung la fermele de oi si capre.
Pentru infiintarea unei culturi de lucerna, care dureaza 6 ani, agricultorii dau cam 5000 de lei la hectar. Plantele au nevoie de fertilizare si de irigatii.
90% dintre baloti ajung in final in Liban, Dubai, Arabia Saudita sau China. La destinatie, materia prima provenita din Romania este procesata si transformata in granule furajere.