Nicolaescu: Asiguratorii s-au umplut de bani, dar nu au dat aproape nicio dauna pentru malpraxis
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat sambata ca societatile de asigurari s-au umplut de bani, dar nu au dat aproape nicio despagubire pentru persoanele care au suferit dupa cazuri de malpraxis.
Intrebat ce parere are despre inmultirea cazurilor de malpraxis, ministrul Eugen Nicolaescu a spus ca sunt foarte multe neclaritati si "nimeni nu citeste legea", care spune ca acolo unde se identifica "un posibil caz de malpraxis", cei care sunt indreptatiti sa isi spuna punctul de vedere sunt cei de la Colegiul Medicilor.
"In primul rand, in acest domeniu sunt foarte multe neclaritati si nimeni nu citeste legea. Legea spune ca acolo unde se identifica un posibil caz de malpraxis - pentru ca la inceput este un posibil, un eventual caz -, cei care sunt indrituiti, conform legii, sa isi spuna punctul de vedere sunt cei de la Colegiul Medicilor", a precizat Nicolaescu.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Ministrul Sanatatii a explicat ca, dupa ce Colegiul Medicilor decide daca este vorba despre un caz de malpraxis, tot acest for poate sa ia decizii de natura profesionala sau administrativa si, in functie de gravitatea cazului, autoritatea sesizeaza organele abilitate, care mai departe aplica legea.
Potrivit lui Nicolaescu, un lucru este "la fel de important", si anume implicarea mai sustinuta si mai implicata a societatilor de asigurari.
"Aceste societati de asigurari - si sper sa nu se supere nimeni pentru afirmatie -, de ani de zile s-au umplut de bani, dar nu au facut aproape niciun fel de plata de despagubire pentru persoanele care au suferit pentru cazurile de malpraxis", a mai spus Nicolaescu.
In acest sens, ministrul Sanatatii a precizat ca a avut deja o intalnire cu presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si urmeaza sa se intalneasca cu intreaga conducere a CSA, pentru a vedea acele modalitati care trebuie imbunatatite, astfel incat un bolnav care sufera din cauza unui caz de malpraxis sa poata sa fie si despagubit.
Nicolaescu a mai spus ca, potrivit datelor primite de la Colegiul Medicilor, Romania are, statistic, un numar de cazuri de malpraxis mult mai mic decat alte tari din UE, precizand ca acest lucru "nu trebuie sa ne faca fericiti sau sa credem ca suntem multumiti, insa aceasta este realitatea".
Ministrul Sanatatii a aratat ca, in urma intalnirilor pe care le-a avut saptamana aceasta cu reprezentantul Colegiului Medicilor din Romania si cu cel al Colegiului Medicilor Bucuresti, s-a convenit crearea unui grup de lucru, care in cateva luni sa incerce sa vada daca legea actuala nu functioneaza sau nu are suficiente prevederi in asemenea situatii, care sa micsoreze numarul de cazuri de malpraxis si sa duca la "o sanctionare mai rapida" a celor vinovati.
Totodata, Nicolaescu a precizat ca sunt si foarte multi dintre pacienti care nu-si cunosc drepturile si nu stiu ce trebuie sa solicite in cazurile de malpraxis.
"Atunci cand vom avea propuneri definitive si vom merge cu proiectul de lege in Guvern si apoi la Parlament, va trebui sa avem si un plan de comunicare, pentru ca cetatenii sa cunoasca aceste lucruri", a conchis Nicolaescu.
Ministerul Sanatatii anunta, in 8 februarie, ca legislatia privind rezolvarea cazurilor de culpa medicala trebuie revizuita de urgenta, pana la jumatatea anului, avand in vedere situatiile tot mai dese in care medici romani sunt suspectati sau acuzati de malpraxis.
Astfel, MS intentioneaza sa puna in dezbatere publica, pana la jumatatea anului 2013, un nou proiect de lege a malpraxisului, care sa introduca notiuni si criterii clare pentru o mai buna gestionare a situatiilor de culpa medicala sau a suspiciunilor de culpa medicala, inclusiv a modului de stabilire si aplicare a sanctiunilor. In 12 februarie, o femeie de 37 de ani din Braila a murit in urma unei operatii de liposuctie efectuata la Clinica privata Hyperior din Galati, in urma cu trei saptamani.
Cazul este anchetat de Comisia de malpraxis din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Galati, dar si de Colegiul Medicilor din Galati, Parchetul Judecatoriei Galati si Inspectoratul de Politie al Judetului Galati.
In 10 februarie, o tanara in varsta de 26 de ani a murit la Spitalul Judetean de Urgenta din Craiova, dupa ce in 21 ianuarie a nascut prin cezariana la Spitalul Filantropia din Craiova si, la patru zile dupa interventie, a intrat in coma.
Familia tinerei i-a acuzat pe medici de malpraxis si au spus ca depun plangere la Parchet si la Colegiul Medicilor. In 2 februarie, o femeie de 30 de ani care a intrat in coma dupa ce a fost supusa unei interventii chirurgicale pentru marirea sanilor, la o clinica privata din Iasi, a murit la Spitalul de Neorchirurgie din Iasi, unde fusese transferata de la Spitalul "Sfantul Spiridon". Medicul Lucian Popa, cel care a facut interventia chirurgicala, declara ca operatia a decurs fara probleme, precizand ca este posibil ca femeia sa nu fi respectat indicatiile post-operatorii, dupa interventiile anterioare de marire a sanilor.
Popa afirma ca imediat dupa implant se recomanda evitarea sarcinii, lucru care nu a fost respectat de catre pacienta. In 14 ianuarie, o fetita de patru ani din Nasaud care fusese diagnosticata initial cu entorsa a murit dupa ce a facut un soc toxico-septic.
Cu patru zile inaintea decesului, fetita a suferit un traumatism la picior, iar familia a dus-o la Spitalul Orasenesc "George Trifon" din Nasaud, de unde a fost trimisa la Spitalul Judetean de Urgenta din Bistrita si apoi a ajuns la spitalul din Cluj-Napoca. Fetita a murit in timp ce era operata la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii din Cluj, unde, potrivit medicilor, a ajuns cu simptome de soc septic din cauza unei rani la piciorul stang, in timpul interventiei ea facand stop cardiac.
In 12 ianuarie, un barbat de 39 de ani a murit la Spitalul de Urgenta din Craiova, dupa ce cu zece zile inainte si-a fracturat umarul drept, familia acestuia acuzandu-l de malpraxis pe medicul ortoped care l-a ingrijit, intrucat nu a vrut sa il opereze.