Sindicalistii si ministrul educatiei nu s-au inteles. Negocierile continua
UPDATE: Zi grea la Ministerul Educatiei, unde Daniel Funeriu s-a intalnit pentru prima data cu sindicalistii care contesta ordonanta de urgenta ce prevede reducerea posturilor din Invatamant cu 15.000.
Noul ministru a propus o serie de masuri pentru ca elevii sa nu fie afectati de reducerea posturilor din invatamant. Potrivit lui, vor fi dati oameni afara, dar orele vor fi tinute de directori si de profesorii cu vechime, care vor lucra ceva mai mult ca pana acum. In plus, clasele cu putini copii se vor comasa.
Aurel Cornea, presedinte FSLI, a declarat insa ca nu se pot face reduceri tot la ei care sunt singura categorie care in 2009 au redus cu 19 000 cadrele didactice si ca vor ataca ordonanta la Curtea Constitutionala prin Avocatul Poporului.
Pentru ca nu au ajuns la nicio concluzie, sindicatele si ministrul se vor intalni si saptamana viitoare.
"Trebuie sa eficientizam cheltuirea banului public in educatie", a spus ministrul, care a adaugat ca disponibilizarile nu vor avea loc in acest an scolar, ci incepand cu 1 septembrie 2010.
Seful de la Educatie si-a programat si pentru miercuri o video-conferinta cu inspectorii scolari din toata Romania, ca sa gasesca impreuna o formula prin care sa dispara cele 15 000 de posturi.
Ordonanta de urgenta care prevede reducerea cu 15.000 a posturilor din invatamant a fost aprobata de Guvern in prima sedinta dupa votul de investire primit din partea Parlamentului.
Scandalul a inceput pe 30 decembrie, cand Ordonanta privind desfiintarea acestor posturi a aparut in Monitorul Oficial. Guvernul o aprobase cu o saptamana mai devreme, dar nu a suflat o vorba despre ea.
Dupa ce inceputul a fost facut cu Educatia, acum stau cu sufletul la gura si celelalte categorii de bugetari, care se gandesc ca le vine si lor randul. In total, proiectul bugetului pe 2010 prevede reducerea fondului de salarii cu 700 de milioane de lei, adica aproximativ 80.000 de posturi.
Interesant este ca in sistemul bugetar exista 100.000 de posturi neocupate. Adica institutiile primesc bani pentru posturile respective, dar acestia se redistribuie pentru primele si sporurile angajatilor existenti.
Executivul vrea sa faca economii si prin inghetarea pensiilor si salariilor si prin eliminarea tichetelor de masa, de vacanta si a celor cadou.
Foto: Liviu Chirica/Mediafax Foto