Canicula si ploile torentiale si-au facut de cap miercuri in Romania
UPDATE: Teoretic, miercuri scapam de arsita care de doua zile a facut insuportabil traiul in Romania. Bilantul este sufocant, pe masura gradelor inregistrate de termomentre - 37, la umbra.
Din aceasta cauza, la serviciul de ambulanta s-a lucrat non-stop. Peste 4.000 de oameni au cerut un doctor sau macar un sfat. Alti 115 au cedat din cauza aerului fierbinte, a razelor nemiloase si a indicelui de confort termic, care a depasit pragul critic de 80 de unitati in Baragan, Dobrogea, sudul si centrul Moldovei.
Ambulanta Bucuresti era, la ora 15:00, singurul loc in care oamenii nu si-au permis sa stea o secunda, chit ca ziua a fost molesitoare. Medicii au gonit, pur si simplu, de la o urgenta la alta.
Asadar, nici dupa doua zile de foc nu ne-am invatat minte si nu stam la adapost, chit ca in Capitala, la nivelul asfaltului, s-au inregistrat 43,6 grade Celsius.
Pe de alta parte, meterologii au emis cod galben de vreme rea pentru 26 de judete. Pana la ora 23:00 sunt anuntate ploi cu descarcari electrice si intensificari ale vantului care in anumite zone se pot transforma in vijelii puternice.
Sub incidenta acestei avertizari intra Oltenia, Transilvania, Banatul, Crisana, Maramuresul si nordul Moldovei. Ploile vor fi torentiale, iar cantitatile de apa pot depasi local 25 - 30 de litri pe metru patrat si, izolat, chiar si 60 de litri pe metru patrat.
Codul galben de canicula s-a mentinut pentru cele 16 judete plus Capitala din sud estul tarii. Astfel, locuitorii din Moldova, Muntenia si Dobrogea au avut de infruntat si miercuri temperaturi caniculare, iar indicele de confort termic a trecut de pragul critic. La ora 12.00, acesta valoare era de 83 pe litoral si in Dobrogea.
Marti, 3 august
Doar in Bucuresti, medicii au numarat 96 de cazuri de oameni doborati de canicula.
Aceste explozii impresionante au fost inregistrate de satelitii NASA. Imaginile nemaivazute pana acum i-au socat pe cercetatori, care vorbesc despre un "tsunami solar". Expertii merg mai departe cu temerile si considera ca furtuna incandescenta ar putea atinge Pamantul cel mai devreme marti seara, lovind scutul magnetic natural care protejeaza planeta.
Eruptia de o violenta rara ar putea distruge satelitii, afectand astfel comunicatiile pe tot globul. Scenariul este apocaliptic: "Impactul major se va produce asupra retelelor de electricitate. Tocmai de aceea, o furtuna solara ar putea provoca pagube uriase. Am putea avea pene de curent care sa dureze saptamani intregi, ba chiar luni sau ani buni", este de parere Daniel Baker, astronom.
La sol, fiecare dintre noi a simtit marti cat de rau poate sa fie soarele, iar pe litoral s-a inregistrat din nou cod rosu de radiatii.
Desi, oficial, in Bucuresti au fost doar 35 de grade, la Serviciul de Ambulanta s-au inregistrat sute de apeluri de ajutor. 74 de echipaje au umblat de la o adresa la alta.
Doctorii le reamintesc varstnicilor sa nu iasa din casa daca nu au o urgenta. De asemenea, evitati sa va plimbati copiii cand afara este arsita.
In ceea priveste radiatiile solare semnalate de NASA, lucrurile nu stau deloc bine. Specialistii spun ca valuri de particule gazoase cu suprasarcina electrica vor ajunge pe Pamant in curand, lovind scutul magnetic natural care protejeaza Terra. Este posibil ca aurore spectaculoase sa se formeze in urma acestui "tsunami" solar.
Aceasta este catalogata drept o eruptie solara majora potrivit specilistilor de la NASA.
Potrivit presei internationale, unii specialisti cred ca Pamantul va fi lovit de niveluri fara precedent de energie magnetica, din cauza exploziilor solare, in 2013.
Frecventa si intensitatea fenomenelor variaza cu o perioada de circa 11 ani, in acest timp numarul petelor solare inregistrand un minimum si un maximum. Activitatea solara este influentata si de magnetism si de rotatia Soarelui.
Acesta ne va fi sfarsitul? Pamantul ar putea fi lovit de un tsunami solar!
Serviciul de Ambulanta Bucuresti - Ilfov a inregistrat, 580 de apeluri, dintre care 320 de urgente.
Managerului Serviciului de Ambulanta Bucuresti - Ilfov, medicul Alis Grasu recomanda din nou oamenilor sa evite expunerea la soare mai ales intre orele 11.00 si 17.00.
"Este bine ca oamenii sa consume multe lichide, fara arcool si cofeina, sa stea la umbra in perioada pranzului, sa folosesca o crema cu factor de protectie ridicat, 50, sa aiba capul acoperit si ochelari de soare si sa poarte haine usoare care sa protejeze cat mai mult din corp. Este indicat ca alimentatia sa fie cat mai bogata in fructe si legume proaspete. Este bine ca oamenii sa nu uite ca soarele poate fi benefic pentru organism, dar expunerea prelungita poate provoca suferinte grave", a mai spus doctorul.
Marti, la ora 15.00, la statia Bucuresti-Baneasa erau 34 de grade, iar indicele de confort termic depasea pragul critic de 80.
Si luni a fost vreme caniculara: s-au depasit 35 de grade la umbra in zonele vizate de codul galben.
Numai in primele ore ale diminetii, aproape 30 de oameni au cerut ajutor la salvare.
Sunt 23 de corturi montate de primaria Capitalei, unde cel putin teoretic oamenii pot primi apa si ajutor de specialitate, insa nu toate sunt dotate corespunzator.
Greul nu se termina aici. Din pacate locuitorii din sud si din estul tarii vor mai indura si miercuri canicula.
Asta inseamna ca termometrele vor arata din nou intre 35 si 37 de grade, la umbra. Si cum indicele de confort termic va depasi pragul critic, temperatura resimtita de organism va fi si mai mare.