Nava școală ”Mircea” este Ambasador al României la capitolul sustenabilitate
Nava școală "Mircea" a fost desemnată Ambasador al României la capitolul sustenabilitate.
Splendidul velier românesc este etalon pentru flota mondială, atunci când vine vorba despre reducerea poluării, dar și în privința consumului responsabil de resurse.
Apă sărată este transformată în apă dulce, deșeurile sunt reciclate și nimeni nu face risipă de alimente.
Bricul Mircea este monitorizat de organizația Zero Waste Europe. Nava școală va deveni prima nava sustenabilă din lume în condiții de navigație. În primul rând, mare parte din timp, bricul folosește velele pentru propulsie, dar asta nu este tot.
Cu ajutorul unei instalații, apa sărată este transformată în apă potabilă. Astfel, elevii pot face duș și o pot folosi și la mâncare.
Mircea Târhoacă, comandantul Bricului Mircea: "Nu mai consumăm apă din tancurile pe care le luăm când plecăm din port, producem și la bord apă potabilă prin osmoză inversă. Învață sortarea gunoiului, astfel încât să îl poți compacta cât mai bine, să îl depozitezi separat."
O ambarcațiune aflată în misiune îndelungată, cu o magazie limitată de provizii la bord, îi învață pe cadeți să nu fie risipitori.
Cosmin Tănase, cadet: "Am învățat cum să îngrijim nava, în așa fel încât să ne fie viața mai ușoară"
Alina Stamate, cadet: "Să iubim mediul, pentru că și el ne va face un drum mai ușor pe mare."
Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentului de Dezvoltare Durabilă: "Definiția dezvoltării durabile e să luăm decizii, ca generațiile viitoare să trăiască mai bine."
Ivona Patzaichin-Rusu, fiica lui Ivan Patzaichin: "Tata a fost considerat amiralul flotilei de aur și a fost un om care a crescut copii, a format sportivi și caractere puternice, așa cum face și Nava Școală Mircea".
Conceptul "zero waste”, adică ”zero risipă", constă în conservarea tuturor resurselor prin reutilizarea produselor, fără ardere și fără deversări în sol, apă sau aer.