Bricul Mircea a plecat într-un nou voiaj de școală. 94 de cadeți vor sta departe de casă 2 luni: ”Armata navală te face om”

×
Codul embed a fost copiat

Momente emoționante joi în Portul Militar Constanța. Nava școală Mircea, cu peste 150 de marinari la bord, a plecat într-un nou voiaj pe mare. De data aceasta, va străbate timp de aproape două luni patru mări și se va opri în cinci țări diferite.  

La jumătatea traseului, nava românească va lua parte la un faimos Festival Maritim din Castellón, în Spania, unde echipajul va sărbători și Paștele.

Elegantul Bric Mircea a părăsit Portul Militar Constanța la ora 11 fix. Până pe 17 mai, nava-școală va parcurge 2.000 de mile marine și va străbate, pe lângă Marea Neagră, și apele Mediteranei, Mării Egee și Adriaticii.

Cei 94 de cadeți care pleacă în primul lor marș de instrucție vor sta departe de casă timp de două luni. Vor trebui să dea dovadă de mult curaj și să înfrunte și vremea rea.

Printre cadeții de la bord sunt și 14 fete, cel mai mare număr din ultimii trei ani.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Maria Puricică, cadet: ”Am emoții deoarece este foarte lung și stăm departe de casă, de familie, de oraș, însă o să fie bine”.

Marius Toancă are 19 ani. Tânărul spune că visează din copilărie să îmbrace haina militară și a așteptat voiajul cu nerăbdare. Momente emoționante au trăit și părinții tânărului, dar și iubita lui, care îl va aștepta acasă două luni.

Părinții au urmărit de pe mal cu ochii în lacrimi plecarea copiilor în larg

Marius Toancă, cadet: ”Să îmi îndeplinesc misiunea pentru care mă duc, vreau să depun foarte mult efort, foarte multă muncă, să ne îndeplinim cu bine misiunea. Cu siguranță va fi greu, dar nu imposibil”.

Mihaela Toancă, mama: Emoționant, n-am cuvinte, trăiesc aceleași momente cu el. Nu pot să îmi explic.
- Sunteți mândră de el?
- Foarte, nespus de mult.
- A învățat mult să ajungă aici? 
Foarte mult, numai cu nasul în carte era de câte ori vorbeam, a vrut, sunt foarte mândră de el”.

De pe mal, alți părinți au urmărit cu lacrimi în ochi plecarea bricului Mircea. Cei rămași acasă spun că sunt foarte mândri de copiii lor care au îmbrățișat cariera militară.

- Foarte greu, dar o să mă obișnuiesc, o să vorbim pe apel când o să poată, asta este.
- Cum ți se pare meseria lui?
- Riscantă, dar asta e, frumoasă
”.

Și-a dorit mult, a luptat, nu se intră ușor într-o școală militară, a reușit, încă odată de aceea suntem mândri”.

Cariera militară te îmbărbătează, să fii un bărbat cu capul pe umeri. Armata navală te face om”.

Nava se întoarce chiar în ziua în care împlinește 83 de ani de la intrarea în serviciu 

Pe timpul marșului, sunt planificate escale în porturile Souda din Grecia, Sète din Franța, Castellón din Spania, Napoli din Italia și Istanbul din Turcia.

Contraamiral Mihai Panait, șeful SMFN: ”Drapelul României și pavilionul navei vor flutura în acest marș internațional de instrucție pe apele Mării Negre, Mării Marmara, Egee, Mediterane, Tireniane, Balearolor și Ionice, dar și în importante porturi din Europa. Și adresez tradiționala urare marinărească vânt din pupă și bun cart înainte”.

Comandor Mircea Târhoacă, comandant Nava Școală "Mircea": ”Contextul pentru noi este unul prielnic. Sperăm ca nava școală Mircea să facă o figură bună în porturile în care vor merge”.

Bricul Mircea a fost construit în anul 1938 în șantierul naval din Hamburg. Cea mai longevivă navă a marinei militare române se va întoarce la Constanța pe 17 mai, chiar în ziua în care nava marchează 83 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
"Eu sunt victima!" Trimis în judecată de Anamaria Prodan, Rechecampf o acuză pe impresară că l-a abuzat | FOTO
"Eu sunt victima!" Trimis în judecată de Anamaria Prodan, Rechecampf o acuză pe impresară că l-a abuzat | FOTO
Citește și...
Nava militară românească ce va face o călătorie în jurul lumii. Are 80 de ani
Nava militară românească ce va face o călătorie în jurul lumii. Are 80 de ani

De la evenimentele organizate la malul mării, de Ziua Marinei, nu putea să lipsească Bricul Mircea. În largul mării, celebra navă a primit Ordinul Virtutea Maritimă cu însemn de pace în grad de Comandor.

Recomandări
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”

Economia Rusiei nu își poate permite să câștige sau să piardă războiul din Ucraina, spune un specialist în domeniu. Asta pentru că Rusia nu poate să suporte costurile de reconstrucție și securizare a Ucrainei.

Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Burduja îl provoacă pe Nicuşor Dan la o dezbatere: „Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine pe argumente”
Burduja îl provoacă pe Nicuşor Dan la o dezbatere: „Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine pe argumente”

Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere şi a afirmat că vrea să vadă dacă “are curajul să se lupte cu mine pe argumente”.