O fosta nava de braconaj va pleca din portul Constanta intr-o misiune de salvare a speciilor marine
O ambarcatiune folosita in trecut la capturarea si uciderea unor mamifere superbe, ca focile sau balenele, va naviga prin toata Europa, pentru salvarea speciilor marine.
Organizatia Greenpeace a transformat nava intr-una de cercetare si va pleca din portul Constanta, intr-o calatorie menita sa atraga atentia oamenilor asupra braconajului si pescuitului excesiv.
De-a lungul existentei sale, spargatorul de gheata "Arctic Sunrise", devenit ulterior baleniera, a fost implicat in actiuni de braconaj in Oceanul Arctic. Echipajele au capturat si ucis sute de foci sau balene.
In 1995, vasul a fost cumparat de organizatia Greenpeace si a devenit un ambasador al protectiei mediului, dar si un vanator neobosit al navelor care pescuiesc ilegal in ariile protejate.
Marea Neagra este unul din aceste locuri. De multe ori, politistii de frontiera au fost obligati sa foloseasca armele pentru a opri pescadoarele turcesti sau ucrainene, dar si braconierii autohtoni.
De altfel, si voluntarii GreenPeace s-au confruntat cu braconierii in marile si oceanele lumii.
Uneori, intr-un gest extrem, au intrat in plin cu nava "Arctic Sunrise" in ambarcatiunile vanatorilor de foci, iar urmele acestor confruntari se pot observa si pe bordajul ambarcatiunii.
In aceasta dimineata, 24 de voluntari Green Peace din 11 tari au ajuns la Constanta, de unde vor pleca intr-o calatorie impotriva braconajului costier din tarile Europei.
"Arctic Sunrise" va ramane la Constanta inca doua zile, timp in care va putea fi vizitata de public.
Apoi va ridica ancora si va poposi in 18 porturi din Bulgaria, Grecia, Croatia, Slovenia, Italia, Spania si Franta. Expeditia se va incheia in Marea Britanie pe 6 iulie.