Nașterea Maicii Domnului. Ce tradiții și superstiții legate de această sărbătoare creștină au românii
Credincioșii au prăznuit, marți, Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, așa cum este numită în popor această sărbătoare.
Masca și distanța au fost obligatorii la slujbă, iar pomana s-a împărțit la pachet. Nerăbdători, unii credincioși au uitat de rugămințile preoților și s-au îmbulzit de teamă să nu rămână fără mâncare.
Peste 3.500 de persoane au ajuns astăzi la mănăstirea cu hramul Sfintei Fecioare din Pasul Tihuța. Preoţii au încercat să evite aglomeraţia, aşa că au împărţit tradiţionalele sarmale la pachet.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Deşi masca a fost obligatorie în timpul slujbei, nu toţi credincioşii au respectat regula.
Reporter: Văd că nu aveţi masca, nu vă e frică?
Credincios: Am masca în buzunar, dar nu mie frică, nu am luat-o, noi lăsăm toate la voia Domnului, pe asta ne bazăm.
La Arad, de Sfânta Marie Mică veneau la Basilica Catolică de la Radna peste 20.000 de oameni. Astăzi au fost mai puţin de 2.000, după ce preoţii le-au recomandat să urmărească slujba online. Regulile au fost stricte.
În biserică au avut voie cel mult 75 de persoane simultan. După ce s-au închinat la icoana Maicii Domnului, credincioşii au ieşit din lăcaş pe un circuit separat.
Andreas Reinholz, preot paroh Basilica papală Radna: "Nu ştiu ce să facă şi cum să facă să se ferească pe de o parte şi pe de altă parte să participe la aceste evenimente frumoase din viaţa bisericii"
Participant: "Lume foarte puţină, dar într-un fel e bine ca lumea respectă şi înţelege mă bucur pentru că este civilizat şi ordonat"
Şi anul acesta s-a păstrat tradiţia, aşa că oamenii au adunat de pe dealul din spatele manăstirii muguri de stejar, despre care se spune că ar fi lacrimile Maicii Domnului.
Participant: "Sunt bune pentru leacuri, punem în apă sfinţită, ne ungem şi ne ia durerea. Foarte, foarte bune"
Basilica Papală Maria Radna a fost sfinţită, în august 2015, după ce a fost restaurată complet. Acum este unul dintre cele mai importante obiective turistice din judeţul Arad.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: sarbatoare, nasterea domnului, sfanta maria mica, radna,
Dată publicare:
08-09-2020 18:53