Multe romance se trezesc la finalul unei relatii de iubire cu datoriile fostului partener. Cum puteti evita aceste situatii
Sunteti gata sa va dati casa, masina ori sa platiti rate pentru un credit pe care nu l-ati facut? Judecand la rece, majoritatea veti spune probabil nu.
Si totusi, multe persoane se trezesc la sfarsitul unei relatii de iubire cu datorii si fara un viitor sigur, pentru ca nu au vrut sau nu au stiu sa se protejeze din punct de vedere legal.
O avocata specializata in dreptul familiei a inceput o campanie de informare a femeilor pentru a le ajuta sa nu ajunga in strada, dupa ce se despart de parteneri.
Avocata Andreea Saveli povesteste cum multe femei accepta sa fie coplatitor intr-un contract de credit facut de sot, fara sa ia in calcul ca ar putea sa traga ponoasele, daca el nu mai achita ratele.
ANDREEA SAVELI, avocat: "Daca se pune contractul sub executare silita, tu daca ai bunuri pe numele tau, o masina, un apartament, banca poate sa ti le execute si tie".
Intr-o astfel de situatie sustinea ca se afla si Irina, sotia omului de afaceri Remus Truica, de care divorteaza. Cei doi datorau unei banci peste 3 milioane de euro, iar acum doi ani a inceput executarea silita. Irina sustinea ca nu a vazut niciun leu din acest bani.
Un alt exemplu. Sotul are o afacere si o pune pe sotie administrator. Ea, fara sa stie ca el face evaziune fiscala, semneaza tot felul de acte si ajunge sa fie trasa la raspundere in locul lui.
O alta situatie prezenta des in salile de tribunal: sotia are un imobil, il vinde si-i da sotului banii pentru a achita un credit luat de el pentru o locuinta. Daca nu a fost intocmit un act notarial, femeia nu are nici un drept la acea casa.
Este bine sa stiti ca daca primiti o donatie, chiar daca sunteti casatorita, este considerat bun personal. Dar daca dobanditi un bun printr-un act de vanzare-cumparare, la divort, acesta se imparte.
De altfel, avocatii va recomanda inainte sa va casatoriti sa incheiati la notar o conventie matrimoniala pentru ca, in caz de divort, sa nu ajungeti sa va luptati pentru bunurile personale in instanta. In Romania extrem de putini soti fac insa, acest lucru.
Acolo unde exista copii, avocatii nu recomanda divorturile la notar, pentru ca, de multe ori in conventii nu sunt cuprinse toate aspectele cu privire la cei mici.
ANDREEA SAVELI, avocat: "Este posibil ca mama sa-i interzica sa mai vada copilul. Celalalt nu poate sa faca nimic, doar o actiune in instanta, iar instanta sa-i stabileasca acest drept, mama este pasibila, conform legii, sa plateasca pentru fiecare zi in care nu lasa tatal sa vada copilul o suma de bani."
Cazul sotilor Columbeanu ilustreaza perfect aceasta situatie. In 2011, Monica il acuza pe Irinel ca nu o lasa sa-si vada fiica, desi avea custodia ei temporara. Ulterior, fosta doamna Columbeanu a renuntat oficial la dreptul de a-si creste copilul.