Mozzarella romaneasca sau cum sa faci afaceri banoase cu branza de bivolita
Afacerile cu branza de bivolita care au prins initial contur in Ardeal se bucura de un succes nesperat si in Dolj. Dornici sa produca un soi de mozzarella romaneasca, oltenii s-au apucat serios de treaba.
In comuna Bucovat, bivolitele negre si lucioase dau lapte gros ca smantana din care femeile harnice fac apoi o branza foarte cautata. Cer 15 lei pe kilogram si desi marfa nu-i tocmai ieftina scapa repede de ea.
Si in satul Palilula, oamenii cistiga binisor de pe urma bivolitelor. Au insa un alt necaz. Aici n-a plouat de 3 luni iar bietele animalele nu mai dau decat 3 litri de lapte pe zi chit ca sunt hranite cu nutreturi scumpe.
Reteta e traditionala, transmisa din batrani.
In total, cireada satului numara in jur de 50 de capete. Lumea de la oras vine regulat aici sa cumpere marfa proaspata direct de la tarani. Si totusi la capitolul organizare lucrurile lasa inca de dorit fata de ce se intampla la Rupea, in judetul Brasov.
Aici doi englezi au facut investitii serioase, pe 250 de hectare, si au transformat un vechi CAP intr-o ferma de bivolitze. Vand mozzarella in magazine mici, dar spera sa cucereasca si supermarketurile, pentru ca romanii au prins gustul produselor de calitate.