Motivul pentru care bucureștenii plătesc chiar și 50 de lei pentru un pahar cu vin

×
Codul embed a fost copiat

Albe, rose sau roşii, vinurile prind tot mai mult pe piaţa din România. Consumul a crescut la 23 de litri pe an pentru un român, iar barurile doar cu vin şi magazinele de specialitate s-au înmulţit. Numai în Capitală sunt peste 50.

Specialiştii spun că astfel de locuri îi ajută pe oameni să înveţe că de la mâncare până la atmosferă, totul se asezonează cu un pahar de vin de calitate. Avem însă un minus, vinul la pahar e mai scump la noi în comparaţie cu italienii, francezii sau portughezii.

Bogdan Sandu: „Lumea este din ce în ce mai interesată şi începe să prindă gustul. Sunt foarte curioşi, ne întreabă ce vin ar merge cu felul respectiv de mâncare. Aici avem un file de biban de mare care merge cu acest vin alb sec, nu foarte parfumat. Aici e un piept de raţă cu oţel balsamic, care merge cu feteasca neagră sau merlot. Paharul e foarte important pentru vin, pentru cele roşii un volum mai mic, cele albe formă alungită.''

Românii caută să-şi transforme orice ieşire în oraş într-o experienţă. Aşa că ţin cont şi de vinul pe care-l beau, însă doar jumătate dintre ei ştiu clar ce doresc să cumpere.

Alina Iancu: „Trebuie să ne educăm gusturile, să le descoperim. Să deguste cât mai multe vinuri, să facă diferenţa între soiuri.”

Citește și
must
Mustul de struguri și-a făcut apariția pe tarabele din piețe. Prețul unui litru

Bogdan a fost printre primii care a îndrăznit în 2008 să deschidă un wine bar, adică un loc în care se bea doar vin. Acum are şi un restaurant unde mâncarea se serveşte alături de vinul potrivit.

Bogdan Sandu: „Astăzi, clienţii sunt mult mai experimentaţi, foarte mulţi ştiu ce vor când vin să cumpere vin şi cel mai important sunt foarte deschişi să încerce vinuri noi.''

Tocmai de aceea, piaţa de vinuri a explodat. Dacă în urmă cu zece ani, în capitală erau două sau trei wine baruri şi magazine, astăzi sunt peste 50. Cele mai multe sunt în Centrul Vechi, Floreasca şi Dorobanţi. Însă şi preţul vinului servit la pahar diferă în funcţie de zonă. Dacă în Centrul Vechi îl cumpărăm cu 15 lei, în Floreasca poate ajunge până la 50 de lei.

Alina Iancu: Un tip de vin, acelaşi, în Bucureşti e mai scump la pahar faţă de acel în Franţa sau Italia, cam cu un euro.”
Reporter: „De ce?”
Alina Iancu: „Din cauză că solicitările la noi sunt mai puţine şi vânzătorul nu e sigur că poate vinde sticla o dată deschisă.

Pentru a-i atrage pe clienţi, în astfel de locuri sunt organizate evenimente speciale cum sunt degustările.

Roxana Hulpe, corespondent Știrile ProTv:Chiar dacă nu știți prea multe despre vin, puteți spune multe despre un magazin specializat pur și simplu intrând pe uşă. Temperatura de păstrare este foarte importantă și trebuie să fie de aproximativ 20°C, iar pentru cele scumpe, cu potenţial de învechire, este recomandată păstrarea la între 12 şi 18 grade Celsius. Umiditatea ridicată şi lumina soarelui pot deteriora vinul, de aceea nu este potrivit ca sticlele să fie expuse la lumină puternică. Nu este semn bun nici dacă sticlele sunt acoperite cu praf: indică o atitudine neglijentă față de client.''

Iar dacă vreţi să gustaţi vinurile chiar acolo unde se produc, găsiţi toate cramele din România pe platforma crameromania.ro.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Hotelierii, exasperați de turiștii care vin cu tichete: „Frigiderul geme şi e legat cu sfoară”
Hotelierii, exasperați de turiștii care vin cu tichete: „Frigiderul geme şi e legat cu sfoară”

La munte sau la mare, staţiunile sunt pline de oameni fericiţi, mulţi veniţi şi cu ajutorul tichetelor de vacanţă.

Mustul de struguri și-a făcut apariția pe tarabele din piețe. Prețul unui litru
Mustul de struguri și-a făcut apariția pe tarabele din piețe. Prețul unui litru

Dulci şi aromaţi, strugurii s-au copt anul acesta cu două săptămâni mai devreme, grăbiţi de soarele foarte puternic. Deja găsiţi în pieţe o sumedenie de soiuri, în funcţie de preferinţe.

Decizia în cazul femeii reținute în Dubai, după ce a băut vin la bordul unui avion
Decizia în cazul femeii reținute în Dubai, după ce a băut vin la bordul unui avion

O femeie din Marea Britanie, rețiută timp de 3 zile de autoritățile din Dubai după ce a consumat un pahar de vin în avion, a fost eliberată și se poate întoarce acasă. 

Recomandări
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate

Au apărut tensiuni între partidele pro-europene după o nouă rundă de negocieri pentru viitorul guvern. După o ședință comună, cei din USR au spus că datele despre bugetul de anul următor prezentate de ministrul de Finanțe au fost neclare.  

Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”
Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”

Senatul american a condamnat în mod oficial atacul declanșat de Rusia asupra alegerilor din România, parte a războiului dus de Kremlin împotriva lumii civilizate.

 

Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.