Pentru prima dată după 15 ani, structura învățământului liceal se poate schimba
Aproape 20 de mii de elevi, părinţi şi profesori cer schimbarea planurilor cadru de liceu, după ce Ministerul Educaţieia pus în dezbatere publică 3 variante contestate de toate părţile implicate.
Este pentru prima dată după 15 ani când structura învăţământului liceal se poate schimbă, însă Ministerul propune nişte variante învechite doar cu scopul de a păstra normele profesorilor, spun experţii în Educaţie şi elevii.
"Educaţia este o tema de siguranță națională. Planurile cadru au nevoie de o schimbare reală." - așa suna campania inițiată de Consiliul Național al Elevilor, care a strâns până acum aproape 20.000 de mii de semnături.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Se întâmplă după ce Ministerul Educației a propus 3 variante de planuri cadru pentru liceu, care, spun specialiștii în Educație, nu schimbă mai nimic. Iar ceea ce ar putea fi schimbat e contestat.
Ioana Băltărețu, președintele Consiliului Național al Elevilor: "Ne așteptăm că după această lungă perioadă de timp, în care toată lumea s-a plâns că planurile cadru sunt învechite, programele sunt învechite, tot ceea ce înseamnă curricula este învechit în sistemul nostru, să se vină cu niște variante care să aducă România în rând cu celalalte țări din UE cu care ne comparăm. Noi am făcut o analiză, cu sistemul de învățământ din Franța și ortugalia. acolo, trunchiul comun, adică materiile pe care le studiază toată lumea în mod obligatoriu, în aceeași proporție, nu este majoritar, cum este la noi"
“Planul cadru este un document cu caracter obligatoriu, care cuprinde obiectele de studiu, numărul de ore aferente săptămânal fiecărei discipline, care, în actuală formă, impune un învățământ de uniformizare.Adică exact ce nu își mai doresc tinerii. Însuși ministrul Educației critică actualA formă de învățământ."
Valentin Popa, ministrul Educației: "17 discipline și 34 de ore pe săptămână sunt, cu siguranță, în condițiile în care informațiile cuprinse acolo, dar și metodele de transmitere sau evaluările, nu sunt cele mai relevante"
"Să se revizuiască, primesc, dar să nu se schimbe nimic" - cam așa s-ar traduce, însă, planurile ministerului. În noile variante, rămân tot 16-17 discipline și 31-32 de ore pe săptămână.
În plus, ministerul arată că este contra tendinței europene. Comisia Europeană recomandă că orice absolvent de liceu să vorbească cel puțin două limbi străine până în anul 2025.
La noi, este propusă scoaterea celei de-a două limbi străine, de la profilul real.
Mihai Surdu, profesor de Fizică:"Pentru profilul Matematică-Informatică dispare, în ciclul superior limba a două modernă, ceea ce este o greșeală fundamentală. Nu se poate astăzi fără măcar două limbi străine și eram renumiți în Europa pentru că studiam două limbi străine în liceu"
De asemenea, este propusă eliminarea unei ore de fizică, în condițiile în care oricum 42% dintre elevii români sunt analfabeți funcțional.
O modernizare a planurilor cadru arată cu totul altfel, în viziunea specialiștilor. Nu cu 17 materii pe semestru, ci cu 8.
Marian Straş, expert în Educație: "În clasa a IX-a, în fiecare semestru, copiii parcurg 5 discipline de Trunchi Comun și 3 pe care și le aleg ei din oferta școlii, într-a X-a și a XI-a pot să facă 4 și 4. Iar într-a XI-a: 3 de Trunchi Comun și 5 pe care și le aleg ei sau 2 de Trunchi Comun și 6 pe care și le aleg ei, pentru că, de fapt, obiectivul este să învețe să decidă și să aleagă și să își asume consecințele deciziilor lor"
O astfel de modificare ar putea atrage, după sine, și modificarea formei de bacalaureat.
Sursa: Pro TV
Etichete: educație, liceu, invatamant, valentin popa,
Dată publicare:
23-02-2018 20:05