Ce inseamna un "restaurant la kilogram", localul fara pretentii care ii cucereste tot mai mult si pe romani
De la salate si scaricica, la ciorbe, aripioare pane si cele mai fine carnuri din lume, le putem cumpara pe toate, gata preparate, de la restaurante.
Tot mai multe localuri fara pretentii, dar si terase, gelaterii si restaurante arabesti sau asiatice vand mancare gatita, la kilogram. Au scos la inaintare cantarul si isi indeamna oaspetii sa aleaga din sortimentul ales cantitatea dorita.
"Nici romanii n-ar irosi o firimitura, daca stiu ca au platit-o" - si-a spus o fosta invatatoare cand a deschis un restaurant "la kilogram".
Ileana Marita: "E o transparenta, avem cantarul langa casa. Prin metoda aceasta ne-am capatat clientii."
Sunt peste 40 de preparate: 25 de lei pe kilogram pentru macrou, 28 de lei pentru chiftele, 30 pentru ciuperci umplute si scaricica si tot asa. Cu acelasi succes, dar un meniu mai restrans, lucreaza si terasele care au renuntat la portiile stabilite "la ochi".
Pornit din Brazilia si foarte extins in Statele Unite, conceptul restaurantelor cu vanzare la kilogram nu e limitat la localurile populare. Si in Bucuresti sunt restaurante de nisa, cu produse care costa intre 300 si 400 de lei kilogramul, care inainte de a ajunge pe platou poposesc pe cantar.
Iosif Stefanescu, reprezentant restaurant: "Exista si aceasta optiune: se taie bucatile mai micute, le cantarim si le vindem la suta de grame."
Clientul n-are ce comenta, pentru ca el decide unde intra cutitul sau cat de incarcata e cupa.
Andra Dedu, manager gelaterie: "Clientul isi poate alege mai multe sortimente de inghetata. Un kilogram costa 110 lei."
Evident, tot clientul e responsabil sa nu se intinda mai mult decat farfuria.