Mobila românească, în topul preferințelor străinilor. 90% din producție a ajuns să meargă la export. Ce spun românii
Mobila românească umple casele străinilor. Nemții, francezii și americanii își aranjează locuințele cu piese de mobilier făcute la noi în țară.
Cum pentru România aceste produse sunt foarte scumpe, 90% din producție a ajuns să meargă la export. Materia primă este, în mare parte, din Ucraina, Ungaria și Cehia, pentru că lemnul nostru este foarte scump.
O masă pornește de la 800 de euro și poate ajunge până la cinci mii de euro.
Elena Birtoc, producător de mobilă: „Această masă este din stejar, am pus piatră naturală, este autentică, este simplă, elegantă”.
Iar un bufet costă 1.700 de euro, dacă îl cumpărați de la târgul de mobilă de la Romexpo.
Producătorii se adaptează în funcție de cerere și de țară. Pentru că prețurile sunt foarte mari, mulți români nu își mai permit să cumpere mobilă, iar fabricile au găsit piață de desfacere în vestul Europei și chiar peste ocean, în America.
Cumpărător: „Mobila românească totdeauna a fost bună. Faptul că noi nu prea punem mare preț pe ea, pentru că ne uităm la vecini, ăsta nu e un lucru bun”.
Cumpărător: „Acasă la mine da, am mobilă românească. Este excelentă, nu aș da-o pentru nimic în lume. Chiar dacă este model mai vechi, n-aș schimba-o pentru nimic în lume”.
România exportă în peste 60 de țări.
Aurica Sereny, președintele Asociației Producătorilor de Mobilă din România: „Cu prioritate în Germania, e pe locul întâi, 18-20% anual din producție merge la export. Franța, Italia, Spania, America a crescut foarte mult în ultima perioadă. America are succes din mobila produsă în România, mobilierul care este cu mult design, cu forme rotunjite, o prelucrare fină, la care se obțin prețuri superioare. Pe Franța merg produsele care se adresează populației peste medie, dar în același timp persoanelor mature. Finisaje foarte frumoase, colorit, pal, în nuanțe naturale”.
Din cauza scumpirilor, producătorii de mobilă cumpără lemn mai ieftin din țările vecine.
Dumitru Blaga, producător de mobilă: „Regia Națională a Pădurilor are tarifele de licitație pentru producătorii autohtoni mai mari ca și ce cumpărăm de afară. Eu mă lupt pentru cei 350 de angajați pe care îi am în companie, să fac în așa fel încât să duc locurile de muncă înainte. Astăzi exportăm în proporție majoritară în Statele Unite, produse de top, dar nu ne încadrăm în prețuri”.
Cătălin Tobescu, președintele Asociației Prolemn: „De multe ori mi se întâmplă ca oameni din industrie să spună 'Îmi venea să plâng când am văzut buștean de furnir din care se putea face mobila cea mai frumoasă sau buștean de diametre mari, alb, când îl văd tocat pentru lemn de foc'. În mixul de specii din România, cam 30% din păduri sunt reprezentate de fag. Aproximativ 30% rășinoase, brad și molid, și avem 16-17% stejar”.
România importă cea mai multă mobilă din Polonia, Turcia, China, Italia sau Germania.