Ministerul Sanatatii este chemat in judecata. Pentru decizii absurde

18-11-2009 00:00


Cei de la organizatia "Salveaza vieti" acuza autoritatile ca ii nedreptatesc pe bolnavii in varsta, care spera sa se trateze in strainatate in favoarea celor tineri.

In replica, oficialii sustin ca vor suplimenta curand bugetul si toti pacientii vor fi operati repede.

Robert are 4 ani si beta-talasemie majora. Potrivit ordinului 50, pustiul nu este considerat o urgenta.

Tratamentul lui Robert costa 150.000 de euro, bani din care ar putea fi tratati multi alti pacienti cu afectiuni mai putin grave. Dincolo de toate acestea, specialistii din minister habar n-au de caz. Dosarul s-a ratacit intre Directia de Sanatate Prahova si comisiile regionale de evaluare.

Uimitor e ca potrivit regulilor Robert are totusi prioritate in fata unui pacient de 60 de ani, care desi a contribuit la fondul de asigurari este condamnat la moarte.

"Ei spun ca s-au aprobat dosarele si ca oamenii vor primi banii, cand de fapt, oamenii ne suna si ne spun ca nu e aprobat niciun caz. Sunt peste 100 de cazuri in asteptare"
, a declarat Carmen Uscatu, presedintele Asociatiei "Salveaza Vieti". Adica peste 100 de vieti.

"O sa modificam. O sa punem pana la 100 de ani sau pana la 150 de ani, cat doresc dumnealor, dar trebuie sa fac o diferenta in momentul in care apreciez doua lucruri egale, perfect egale", spune Cristian Irimie, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Culmea, in hartiile de la minister figureaza numai 40 de dosare si doar 26 ar fi fost rezolvate.

Acelasi secretar de stat se intreaba: "Eu pot sa stiu ce se intampla in Romania?"

De bun simt ar fi sa stie autoritatile ce se intampla si sa schimbe legea astfel incat sa fie ajutati toti bolnavii indiferent de varsta.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO