Ministerul Muncii: 30% din romanii cu certificat de handicap sunt sanatosi

16-02-2011 17:42


Oficialii iau acum la puricat toate dosarele inregistrate. Amploarea actiunii face insa ca si persoanele cu dizabilitati reale sa fie chemate la control.

"Regretam acest lucru", spun autoritatile, "dar pe de alta parte nu-i putem lasa in spinarea statului pe cei necinstiti".

291.433 DOSARE DE HANDICAP VERIFICATE
88.319 DOSARE SUSPECTE

Dintre aproape 300 000 de dosare de handicap verificate pana acum, aproximativ 90.000 s-au dovedit suspecte.

Asa se face ca toti adultii cu dizabilitati sunt chemati acum la revizuire, chiar daca unii dintre ei nu au mers niciodata pe picioarele lor. Marius Girada, de pilda, are de 14 ani un certificat pe care scrie clar handicap permanent.

10.830 DOSARE SUSPENDATE

Se inaspresc si regulile prin care sunt acordate si pensiile pe caz de boala, spun cei din minister. Asta dupa ce controalele au aratat ca si in acest domeniu exista peste 10.000 de romani care s-au pensionat fara sa aiba vreo afectiune.

Asa se face ca cei care au suferit un infarct, de exemplu, nu se mai incadreaza in niciun grad de invaliditate si sunt trimisi la lucru dupa sase luni. Noile norme ii ingrijoreaza mai ales pe cei cu gradul doi si trei, categoriile cele mai afectate de modificari.

Tematoare este si Elena Stoica, care ar putea ramane cu mai putini bani la pensie, daca medicii vor considera ca poate munci cu jumatate de norma. "Ce patron ma mai ia pe mine? Eu nu pot sa stau in picioare", spune femeia.

Certificatele pentru cei care vor sa iasa la pensie pe caz de boala nu vor mai putea fi eliberate la orice dispensar, ci doar de medicii Caselor de Pensii.

 

 

VIDEO PROTVPLUS.RO