Ministerul Culturii va infiinta Institutul Filmului, iar Cinemateca Romana va avea filiale in tara

Gopo

Ministerul Culturii vrea sa infiinteze Institutul National al Filmului, care va avea ca scop colectionarea, restaurarea si punerea in valoare a patrimoniului de filme.

Institutia va putea infiinta filiale ale Cinematecii Romane in localitati din tara in vederea sustinerii culturii cinematografice.

Potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern (HG), aflat in prezent in perioada de consultare publica, Institutul National al Filmului va fi o institutie publica de cultura cu personalitate juridica, aflata in subordinea Ministerului Culturii.

Institutul National al Filmului va fi finantat din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat. Institutul va fi lansat in contextul reorganizarii Arhivei Nationale de Filme - o institutie publica de interes national, cu personalitate juridica, aflata in subordinea Centrului National al Cinematografiei -, ca urmare a comasarii prin absorbtie cu Studioul Video Art si cu Studioul de Creatie Cinematografica din Bucuresti, care se desfiinteaza.

In cadrul Institutul National al Filmului va functiona Cinemateca Romana si Laboratorul de Restaurare a Peliculei.

Citește și
ochelari 3d
Cum va arata primul film 3D la care te vei uita fara ochelari. Inventia care schimba cinematografia

Astfel, Institutul National al Filmului va indeplini functia de depozit legal si voluntar pentru filmele cinematografice de orice gen, pentru materialele primare si intermediare ale acestora, precum si pentru alte materiale si documente privind istoria cinematografiei nationale si universale.

In vederea conservarii, restaurarii si valorificarii filmelor cinematografice romanesti, Institutul National al Filmului va beneficia de 3% din Fondul cinematografic, in baza unui protocol incheiat cu Centrul National al Cinematografiei.

In acest sens, Institutul National al Filmului va avea ca obiect de activitate evidenta, cercetarea, colectionarea, conservarea, restaurarea si punerea in valoare a patrimoniului de filme, precum si organizarea si sprijinirea, prin Cinemateca Romana, a promovarii culturii cinematografice in Romania.

De asemenea, Institutul National al Filmului va avea ca scop promovarea valorilor cultural-artistice, pe plan national si international, prin producerea, videotecarea si editarea, pe orice tip de suport si prin orice procedee tehnice, prin filme video-documentare, de fictiune si experimentale, de scurt si de lung metraj a actiunilor culturale.

Totodata, in activitatea sa, Institutul National al Filmului va asigura indeplinirea obiectivelor generale precum colectionarea documentelor scrise si de orice alta natura ale culturii cinematografice romanesti si universale, promovarea multiculturalismului si prezervarea identitatilor culturale in domeniul cinematografiei, cercetarea, clasificarea si restaurarea colectiilor de filme, creatia si productia de filme de fictiune lung si scurtmetraj, filme documentare, stiintifice, de stiinta popularizata, didactice, jurnal de actualitati si filme publicitare, creatia si productia de seriale, filme de televiziune si filme de orice gen, pe suport magnetic sau digital si realizarea de coproductii, prestarea de servicii cinematografice pentru beneficiari din tara si strainatate.

Potrivit proiectului de hotarare, Institutul National al Filmului va trebui sa achizitioneze, in conditiile legii, materiale, copii de filme, documente sau obiecte de profil, de interes cultural, istoric, documentar, stiintific, tehnic ori artistic, din tara si din strainatate sau de la colectionari privati. O alta responsabilitate a Institutului va fi organizarea de expozitii si manifestari culturale in tara si in strainatate si editarea programului Cinematecii Romane, a pliantelor si cartilor specifice domeniului de activitate.

De asemenea, Institutul va realiza, direct sau in colaborare ori coproductie, cu parteneri din tara sau din alte tari, productii audiovizuale pe orice tip de suport, si in principal, filme de arta, experimentale, documentare de arta de scurt, mediu si lung metraj, de cercetare in domeniul audiovizual. Institutul va propune spre aprobare Ministerului Culturii programe si proiecte pentru sustinerea si dezvoltarea de noi forme de exprimare artistica audiovizuale si aprofundarea in conceptul filmului documentar de arta a tehnicilor multimedia si asigura gestionarea acestora, potrivit legii.

Conform proiectului de HG, Institutul va realiza reproducerea, la cerere si contra cost, a productiilor si fixarilor audiovizuale pe care le-a realizat sub orice forma, cu respectarea legislatiei privind drepturile de autor, va realiza, pe baza contractuala, orice fel de productii si fixari audiovizuale, potrivit obiectului sau de activitate, si va difuza si comercializa filmele si publicatiile realizate, prin retelele specializate de librarii si muzee.

De asemenea, Institutul "va fundamenta cheltuielile de creatie si productie, preturile de livrare ale filmelor, lucrari si prestari de servicii cinematografice si va face propuneri pentru aprobarea nivelului subventiilor necesare completarii resurselor de finantare a productiei de filme".

In acest context, in vederea sustinerii si dezvoltarii culturii cinematografice si a promovarii filmului romanesc, Institutul National al Filmului va putea infiinta filiale ale Cinematecii Romane in alte localitati din tara, prin decizia conducatorului institutului, cu aprobarea Ministerului Culturii, si va putea organiza programe itinerante de cinemateca.

Bunurile aflate in patrimoniul national al cinematografiei, in proprietatea publica a statului si in administrarea Institutului National al Filmului se compun din materiale documentare precum fotografii, afise, scenarii, partituri muzicale, colectii de documente si alte bunuri legate de istoria filmului romanesc, dar si din salile de cinematograf Eforie, Union si Studio din Bucuresti.

In administrarea Institutului National al Filmului se afla materiale documentare precum: fotografii, afise, scenarii, partituri muzicale, colectii de documente si alte bunuri legate de istoria filmului romanesc; carti, periodice, reviste din domeniul cinematografic, aparatura tehnica si alte echipamente, utilaje sau piese de importanta istorica, documentara, tehnica, materiale primare, intermediare si copii pozitive ale filmelor straine difuzate sau achizitionate prin schimburi, dar si cladirile si terenul aferent in suprafata de 84.559 metri patrati, situate in comuna Jilava, soseaua Sabarului, numarul 2, judetul Ilfov.

Tot din administratea Institutului fac parte si bunurile mobile si imobile aflate in administrarea Centrului National al Cinematografiei pentru Arhiva Nationala de Filme.

Potrivit proiectului de HG, numarul maxim de posturi al Institutului National al Filmului este de 117.

Institutul National al Filmului va fi condus de un manager (director general), pe baza contractului de management, incheiat in urma unui concurs de management organizat potrivit legii. Managerul Institutului va indeplini functia de ordonator tertiar de credite, va conduce intreaga activitate a institutiei si o va reprezinta in raporturile cu persoanele fizice si juridice din tara si din strainatate, se mai spune in proiect.

Proiectul de HG privind infiintarea Institutului National al Filmului a fost elaborat dupa ce ministrul Culturii, Daniel Barbu, a anuntat pe 4 iulie, intr-o conferinta de presa, ca Executivul a adoptat doua ordonante de urgenta, una care modifica managementul institutiilor publice de cultura si o alta prin care o serie de institutii publice din subordinea ministerului se reorganizeaza. Atunci, ministrul Culturii a anuntat ca va fi infiintat Institutul National al Filmului, prin consolidarea si largirea misiunii Arhivei Nationale de Filme.
 

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Actrita franceza Bernadette Lafont, un simbol al Noului Val, a murit la varsta de 74 de ani
Actrita franceza Bernadette Lafont, un simbol al Noului Val, a murit la varsta de 74 de ani

Actrita Bernadette Lafont, un simbol al Noului Val din cinematografia franceza, devenita celebra gratie evolutiilor sale in filme regizate de Claude Chabrol, François Truffaut si Claude Miller, a murit joi la varsta de 74 de ani, informeaza AFP.

Cum va arata primul film 3D la care te vei uita fara ochelari. Inventia care schimba cinematografia
Cum va arata primul film 3D la care te vei uita fara ochelari. Inventia care schimba cinematografia

Ati incercat vreodata sa va uitati la un film 3D in sala de cinema fara sa aveti ochelarii speciali la ochi? "Dar de ce as vrea sa fac asta?", m-ati putea intreba. Ok, reformulez.

Proiectii de scurtmetraje digitale din noul val german.
Proiectii de scurtmetraje digitale din noul val german. "Das ist Kinofest" la Cinemateca Eforie

De vineri, 7 iunie, si pana duminica, 9 iunie, de la ora 19:00, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Romane (Str. Eforie nr. 2) gazduieste evenimentul Das ist Kinofest: "Proiectii de scurtmetraje digitale din noul val german”.

Recomandări
Ce ar fi provocat prăbușirea avionului în Kazahstan. 29 pasageri au supraviețuit pentru că se aflau în coada rămasă intactă
Ce ar fi provocat prăbușirea avionului în Kazahstan. 29 pasageri au supraviețuit pentru că se aflau în coada rămasă intactă

Tragedie aviatică într-un oraș din Kazahstan. Un avion al unei companii azerbaijene s-a prăbușit în timpul unor operațiuni de aterizare după ce piloții n-au mai reușit să îl stabilizeze.

Furtuna din București a doborât zeci de copaci în câteva ore. Scăpăm de ploi după Crăciun
Furtuna din București a doborât zeci de copaci în câteva ore. Scăpăm de ploi după Crăciun

Prima zi de Crăciun nu a fost lipsită de intervenții. În Capitală, aproape 100 de persoane au sunat la 112 după ce zeci de copaci sau elemente de tencuială au căzut pe mașinile lor.

Accidentul din Borșa a fost filmat. Momentul șocant în care un Porsche intră pe contrasens în mașina de poliție
Accidentul din Borșa a fost filmat. Momentul șocant în care un Porsche intră pe contrasens în mașina de poliție

Bărbatul care provocat un grav accident rutier în urma căruia trei agenţi de poliţie din Maramureş au fost răniţi este un tânăr de 22 de ani din Borşa, oraşul unde s-a produs accidentul.