Actrita franceza Bernadette Lafont, un simbol al Noului Val, a murit la varsta de 74 de ani

Bernadette Lafont

Actrita Bernadette Lafont, un simbol al Noului Val din cinematografia franceza, devenita celebra gratie evolutiilor sale in filme regizate de Claude Chabrol, François Truffaut si Claude Miller, a murit joi la varsta de 74 de ani, informeaza AFP.

Actrita, care a alternat in cariera ei filmele de autor cu cele populare, a fost internata luni la un spital din Nimes, orasul ei natal din sudul Frantei.

Cu un zambet larg si malitios, un farmec natural, inalterabil, si o voce insinuanta, Bernadette Lafont a intruchipat insolenta si libertatea cinematografiei din "Nouvelle Vague".

Descoperita in 1957 in "Les Mistons", de François Truffaut, ea a jucat ultimul ei rol - dupa alte 120 de filme -, cel al unei bunici care face trafic cu hasis, in "Paulette", de Jérôme Enrico. Filmul a fost lansat in ianuarie si a atras in cinematografele franceze peste 1 milion de spectatori.

Citește și
Dennis Farina
A murit actorul Dennis Farina, cunoscut pentru serialul "Lege si Ordine"
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Bernadette Lafont, o femeie care nu a incercat niciodata sa isi ascunda varsta, a sarbatorit in 2007, la 68 de ani, implinirea a 50 de ani de actorie si o cariera spectaculoasa nu doar in cinema, ci si in televiziune.

Nascuta pe 26 octombrie 1938 intr-o familie protestanta, Bernadette Lafont dorea sa se dedice dansului, inainte de a se casatori cu actorul Gérard Blain. in timpul casatoriei lor, cei doi s-au imprietenit cu tinerii scriitori, jurnalisti si scenaristi de la Les Cahiers du Cinéma, care au revolutionat cinematografia franceza punand bazele Noului Val.

Dupa "Les Mistons" de Truffaut, Claude Chabrol i-a oferit actritei Bernadette Lafont rolul principal feminin in "Le Beau Serge" (1958).

Fara sa dispuna de pregatire de specialitate, jucand din instinct, direct si fara artificii, Bernadette Lafont a interpretat magistral rolurile din filmele marcante de Claude Chabrol "(A double tour", "Les bonnes femmes", "Les Godelureaux"). Dupa o perioada de "eclipsa" in timpul careia s-a recasatorit cu un sculptor maghiar, Diourka Medvecsky, si-a relansat cariera in anii 1960 lucrand cu regizori considerati "clasici" (Edouard Molinaro, Costa-Gavras, Louis Malle), si mai ales cu Nelly Kaplan, alaturi de care regaseste succesul cu filmul "La Fiancée du pirate" in 1969. François Truffaut i-a oferit in 1972 un rol important in pelicula "Une belle fille comme moi".

Cu riscul de a-si stirbi popularitatea, celebra actrita a continuat sa ajute tinerii autori, precum Moshé Mizrahi ("Les Stances à Sophie", 1971), Jean Eustache ("La Maman et la Putain", 1973), "Laszlo Szabo ("Les Gants blancs du diable", 1973) si Pascal Bonitzer ("Rien sur Robert", 1999). in anii 1980, a aparut in mai multe filme de Jean-Pierre Mocky ("Le Pactole", "Les Saisons du plaisir"). Cu rolul din "L'Effrontée", de Claude Miller, a castigat un premiu César in 1985, la categoria "cea mai buna actrita in rol secundar".

Intre timp, in 1978, si-a inceput si cariera in teatru. "Vreau sa nu mai fac deloc cinema, daca pot sa joc in teatru", spunea pe atunci Bernadette Lafont, o veritabila autodidacta.

Viata actritei Bernadette Lafont a fost marcata de o drama: fiica ei Pauline, tot actrita, a murit intr-un accident in 1988, la 25 de ani, in timpul unei plimbari solitare in Cévennes. Trupul ei neinsufletit a fost descoperit abia dupa trei luni de la disparitie. Bernadette Lafont s-a refugiat in munca: "Cinema-ul si teatrul m-au salvat".

Bernadette Lafont a fost recompensata cu un premiu César onorific, acordat pentru intreaga cariera, in 2003.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Josef Desimone, maestrul bucatar al companiei Facebook, a murit intr-un accident de motocicleta
Josef Desimone, maestrul bucatar al companiei Facebook, a murit intr-un accident de motocicleta

Josef Desimone, maestrul bucatar al companiei Facebook, a murit dupa ce a fost implicat intr-un accident de motocicleta, care s-a produs luni dimineata in Statele Unite, informeaza mercurynews.com.

A murit actorul Dennis Farina, cunoscut pentru serialul
A murit actorul Dennis Farina, cunoscut pentru serialul "Lege si Ordine"

Dennis Farina, actorul cunoscut pentru rolurile din serialele "Law & Order", "Luck" si "New Girl" s-a stins din viata la 69 de ani.

A murit Mel Smith, actorul celebru pentru colaborarea cu
A murit Mel Smith, actorul celebru pentru colaborarea cu "Mr Bean" Rowan Atkinson

Actorul britanic de comedie Mel Smith, protagonistul unor seriale de mare succes din anii '70-'80 si celebru pentru colaborarile sale cu Rowan Atkinson ("Mr. Bean"), a decedat vineri, in urma unui infarct miocardic.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.