Poliția s-a autosesizat în al 2-lea caz în care un pacient ar fi fost ars în timpul operației

Ultima actualizare: 07-01-2020 17:33

UPDATE. Poliția Capitalei a anunțat marți că s-a autosesizat în urma apariției în spațiul public a unor informații cu privire la faptul că o persoană ar fi suferit răni provocate de arsuri, în 2019, în urma unei intervenții la un spital din sectorul 1.

Astfel, potrivit unui comunicat, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București ”s-au sesizat din oficiu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor care au condus la producerea acestui eveniment”.

Surse medicale au declarat pentru Știrile Pro TV că este vorba despre un bărbat în vârstă de 66 de ani, care a fost operat la spitalul Floreasca din București în martie 2019. Incidentul ar fi avut loc în sala de operații pentru bolnavi cronici, nu în cea în care a fost femeia din primul caz despre care s-a aflat, care era cea pentru urgențe.

Anterior, ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a afirmat că există o informaţie potrivit căreia ar mai exista un caz în care un pacient a suferit arsuri în timpul unei operaţii la Spitalul de Urgenţă Floreasca. De altfel, acesta este unul dintre motivele pentru care Corpul de Control a fost retrimis să verifice spitalul Floreasca.

Primele informații arată că și acest caz ar fi fost mușamalizat, iar incidentul nu ar fi fost raportat oficial către autorități.

De altfel, în ultimii 2 ani, această unitate medicală nu a mai raportat niciun fel de incident la ANMCS și nici la Ministerul Sănătății. Întrebat la o conferinţă de presă dacă există informaţii că ar mai fi fost un pacient ars în sala de operaţii, Costache a răspuns:

"Avem şi noi aceeaşi informaţie, pentru asta investigăm în continuare, pacientul este în viaţă şi a fost un eveniment de mai mică dimensiune, dar nu vreau să speculez, fiindcă nu este corect".

Ministrul a spus că toţi pacienţii care au suferit astfel de arsuri trebuie să le semnaleze.

"De asta continuăm să investigăm şi rugăm ca toţi pacienţii care au suferit astfel de arsuri să le semnaleze. (...) Vor fi transmise şi mesaje oficiale din partea Ministerului Sănătăţii şi ANMCS să nu mai folosească off-label astfel de produse şi orice utilizare off-label a unui biocid, a unui instrument chirurgical, poate da naştere la tragedii de felul acesta", a susţinut Victor Costache, potrivit Agerpres.

În ceea ce privește cazul femeii care a murit după ce a luat foc în timpul operației, raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătății arată că s-au comis erori grave.

De asemenea, continuă în paralel și ancheta penală. Marți au fost chemate să dea primele explicații asistentele care au fost în sală.

De asemenea, deși, luni, aproximativ 25 de asistente medicale și medici au semnat un comunicat prin care amenințau că declanșează greva generală, în semn de susținere față de profesorul Mircea Beuran, nu s-a întâmplat nimic până în acest moment, iar pacienții au fost tratați corespunzător la Spitalul Floreasca. 

 

 

 

 

 

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO