Tânărul cu arsuri pe jumătate din corp a ajuns la clinica din Viena

Dată publicare: 06-01-2020 09:09
Dată actualizare: 06-01-2020 20:27


Tânărul de 20 de ani care a suferit arsuri pe jumătate din suprafața corpului după ce s-a electrocutat în gara Chitila triaj a ajuns la clinica AKH din Viena.

El a fost transferat luni dimineață cu o aeronavă a Forțelor Aeriene Române. Doctorii din Austria încearcă să-i salveze viața.

Pacientul a fost adus cu o ambulanță SMURD la Baza 90 de unde a fost preluat de o aeronavă de tip C-27J Spartan, pregătită pentru a transporta răniți.

Pe lângă personalul de zbor, în avion au fost și doctori militari care s-au asigurat că nu sunt probleme pe durata transportului. În mai puțin de două ore, tânărul a fost preluat de medicii de la clinica AKH din Viena.

Pacientul s-a electrocutat în urmă cu câteva zile după ce s-a urcat pe o locomotivă de tren. A fost dus inițial la spitalul Universitar din Capitală pentru că suferise și un traumatism cranio-cerebral. Avea însă arsuri pe jumătate din corp, așa că a fost transferat la Spitalul de Arși.

În prezent, în România sunt 21 de locuri pentru marii arși: 11 în București la Floreasca și Spitalul de Arși, 5 în Timișoara și 5 la Iași.

Transferul unui pacient în străinătate se realizează numai cu aprobarea spitalului primitor, care transmite acordul după mai multe verificări.

Zborul a avut loc la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul MAI, fiind o misiune umanitară de urgență pe ruta București-Viena.

Aeronava a fost operată de un echipaj format din căpitan-comandorul Florin Ianculescu, căpitanul Mihai Vîrlog, maistrul militar Maftei Şebrean şi o echipă medicală condusă de maiorul dr. Daniel Nica, a precizat sursa citată.

Ministerul Sănătăţii susține că, încă de sâmbătă, de la orele 23,00, la mai puţin de cinci ore de la primirea informaţiei despre acest caz, conducerea MS "a aprobat transferul pacientului, fără piedici birocratice, într-o unitate sanitară de specialitate din străinătate pentru continuarea tratamentului specific".


VIDEO PROTVPLUS.RO