Mii de elevi au fost pacaliti de site-ul dexonline, in timpul simularilor de la Bac. Ce au patit cei care au copiat de pe net

Ultimul update: Sambata 18 Martie 2017 07:02
Data publicarii: Miercuri 15 Martie 2017 18:00
Categorie: Social

"Am vrut sa atragem atentia autoritatilor", sustin reprezentantii site-ului "dexonline.ro", care au schimbat definitiile unor cuvinte cautate de peste 2.000 de ori pe internet, chiar in timpul simularilor de la Bac si Evaluarea Nationala.

Teoretic, elevii nu aveau ce sa caute cu telefoanele in sala de examen.

Inca nu avem rezultatele testelor, dar unii profesori care le corecteaza spun ca multi elevi au scris gresit sinonimele si antonimele cerute, asa cum le-au gasit schimbate pe dexonline.ro. Ministrul Educatiei a declarat ca se vor inaspri regulile la examenele urmatoare.

Cei de la site-ul dexonline sustin ca le-a venit ideea unei farse dupa ce anul trecut un subiect dat atunci la simulare, un sinonim pentru "sfortare", a provocat peste 270 de cautari inaintea si in timpul examenului, pentru acest cuvant.

Anul acesta, la clasa a 8-a, primul subiect de la romana a fost gasirea unui antonim pentru cuvantul pretutindenea, din poezia "Toamna la Miorcani", a lui Ion Pillat. Iar la simularea de Bac li se cerea elevilor un sinonim pentru "zarise".

Radu Borza, reprezentantul dexonline.ro: "Am monitorizat ce creste si "pretutindenea" a avut asa o explozie, a fost pe primul loc asa inca de ora 9, de cand a inceput examenul. Deci ne-am gandit ca ar trebui sa modificam cu definitii care sa semene, sa arate la fel, adica a zari cu zori. Da au fost create pe loc schimbarile".

Asa ca definitia pentru pretutindenea a fost inlocuita temporar cu cea pentru pururea, iar pentru a zari - cu a zori.

Cuvintele au fost cautate de peste 2000 de ori in intervalul orar 9-12, in care au avut loc examenele, iar elevii nu aveau voie in sala cu telefoanele.

Inca nu avem rezultatele probei, acestea vor fi publicate abia pe 31 martie, insa profesorii au confirmat ca printre raspunsuri au aparut antonime gresite ca efemer, vremelnic sau sinonime ca grabit, repezit si iute.

Prof. Dan Parvulet, Colegiul National "Mihai Eminescu": "Cu totii am fost elevi si cam stim cum este, deci tentatia exista si atunci cand cunosti subiectul, daramite atunci cand nu cunosti raspunsurile cerute acolo. Dar aici este o problema a profesorilor corectori, a comisiilor pentru examen. Au fost niste accidente probabil, a fost tratat cu neseriozitate examenul, daca este simulare trebuie sa facem exact ca la examen".

Radu Borza, reprezentant dexonline.ro: "Pentru copii, pentru parinti, dar in special pentru minister, pentru ca ministerul se face ca nu vede ca se intampla chestiile acestea in timpul examenelor. Este un lucru dureros pentru cei care se pregatesc corect".

Ministrul Educatiei, Pavel Nastase, sustine ca va discuta cu inspectorii, responsabili de organizarea probelor.

Ministrul Educatiei, Pavel Nastase: "Mesajul meu este in primul rand sa nu mai incerce sa copieze! Daca s-a intamplat acest lucru este o abatere grava de la regulament, este greu sa depistam unde s-a intamplat acest lucru. Eu am sa dau o nota catre inspectorii generali sa supervizeze mai bine aceste probe, chiar daca sunt simulari, pentru ca vin examenele reale."

Peste 450.000 de elevi de clasele a 8-a, a 11-a si a 12-a sustin saptamana aceasta simularea pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat.

Simulare EVALUARE NATIONALA 2017.
Simulare EVALUARE NATIONALA 2017. "Perlele" elevilor de a VIII-a: "Una din trasaturile genului liric este visatoarea"
VIDEO PROTVPLUS.RO
selfie
Pericolele la care sunt supuşi în mediul online adolescenţii români. Până unde merge încrederea în influenceri
Riscurile la care ne expunem dacă prăjim cartofii la peste 175 de grade. Ce este acrilamida
Luna decembrie, o perioadă de patimi financiare pentru părinţi. Cât scot din buzunar pentru serbări şi cadouri
După ce au construit căminul, și-au dat seama că niciun bătrân nu vrea să stea aici
Manualul unic va dispărea de pe piaţă. Ecaterina Andronescu, pentru Ştirile ProTV: "Nu a fost o decizie tocmai fericită"
Scandal mare. Ciobanii din Tulcea amenință că își vor îneca toate oile în Dunăre
Ada Iliescu
Handbalista Ada Iliescu mai are nevoie de 8.000 de euro ca să audă din nou. Cum poți dona
Ce s-a întâmplat cu asistaţii social după adoptarea "Legii anti-lene". "Eu nu prea pot, am mai multe"
Soluţia experţilor UE pentru facturi mai mici. Cum trebuie să ne spălăm
Angajaţii Metrorex au anunțat că vor intra în grevă generală pe perioadă nedeterminată
Patru răniți după impactul violent dintre două mașini, la Sinaia. Manevra periculoasă făcută de un șofer
Tinerii se înghesuie să lucreze la stat. Cât de mult se câştigă chiar şi fără experienţă