Mii de elevi au fost pacaliti de site-ul dexonline, in timpul simularilor de la Bac. Ce au patit cei care au copiat de pe net

Ultimul update: Sambata 18 Martie 2017 07:02
Data publicarii: Miercuri 15 Martie 2017 18:00
Categorie: Social

"Am vrut sa atragem atentia autoritatilor", sustin reprezentantii site-ului "dexonline.ro", care au schimbat definitiile unor cuvinte cautate de peste 2.000 de ori pe internet, chiar in timpul simularilor de la Bac si Evaluarea Nationala.

Teoretic, elevii nu aveau ce sa caute cu telefoanele in sala de examen.

Inca nu avem rezultatele testelor, dar unii profesori care le corecteaza spun ca multi elevi au scris gresit sinonimele si antonimele cerute, asa cum le-au gasit schimbate pe dexonline.ro. Ministrul Educatiei a declarat ca se vor inaspri regulile la examenele urmatoare.

Cei de la site-ul dexonline sustin ca le-a venit ideea unei farse dupa ce anul trecut un subiect dat atunci la simulare, un sinonim pentru "sfortare", a provocat peste 270 de cautari inaintea si in timpul examenului, pentru acest cuvant.

Anul acesta, la clasa a 8-a, primul subiect de la romana a fost gasirea unui antonim pentru cuvantul pretutindenea, din poezia "Toamna la Miorcani", a lui Ion Pillat. Iar la simularea de Bac li se cerea elevilor un sinonim pentru "zarise".

Simulare Evaluare Nationala 2017 Romana. SUBIECTE si BAREM la simularea la Limba si literatura romana

Radu Borza, reprezentantul dexonline.ro: "Am monitorizat ce creste si "pretutindenea" a avut asa o explozie, a fost pe primul loc asa inca de ora 9, de cand a inceput examenul. Deci ne-am gandit ca ar trebui sa modificam cu definitii care sa semene, sa arate la fel, adica a zari cu zori. Da au fost create pe loc schimbarile".

Asa ca definitia pentru pretutindenea a fost inlocuita temporar cu cea pentru pururea, iar pentru a zari - cu a zori.

Cuvintele au fost cautate de peste 2000 de ori in intervalul orar 9-12, in care au avut loc examenele, iar elevii nu aveau voie in sala cu telefoanele.

Inca nu avem rezultatele probei, acestea vor fi publicate abia pe 31 martie, insa profesorii au confirmat ca printre raspunsuri au aparut antonime gresite ca efemer, vremelnic sau sinonime ca grabit, repezit si iute.

Prof. Dan Parvulet, Colegiul National "Mihai Eminescu": "Cu totii am fost elevi si cam stim cum este, deci tentatia exista si atunci cand cunosti subiectul, daramite atunci cand nu cunosti raspunsurile cerute acolo. Dar aici este o problema a profesorilor corectori, a comisiilor pentru examen. Au fost niste accidente probabil, a fost tratat cu neseriozitate examenul, daca este simulare trebuie sa facem exact ca la examen".

Radu Borza, reprezentant dexonline.ro: "Pentru copii, pentru parinti, dar in special pentru minister, pentru ca ministerul se face ca nu vede ca se intampla chestiile acestea in timpul examenelor. Este un lucru dureros pentru cei care se pregatesc corect".

Ministrul Educatiei, Pavel Nastase, sustine ca va discuta cu inspectorii, responsabili de organizarea probelor.

Ministrul Educatiei, Pavel Nastase: "Mesajul meu este in primul rand sa nu mai incerce sa copieze! Daca s-a intamplat acest lucru este o abatere grava de la regulament, este greu sa depistam unde s-a intamplat acest lucru. Eu am sa dau o nota catre inspectorii generali sa supervizeze mai bine aceste probe, chiar daca sunt simulari, pentru ca vin examenele reale."

Peste 450.000 de elevi de clasele a 8-a, a 11-a si a 12-a sustin saptamana aceasta simularea pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat.

Simulare EVALUARE NATIONALA 2017.

Simulare EVALUARE NATIONALA 2017. "Perlele" elevilor de a VIII-a: "Una din trasaturile genului liric este visatoarea"

semafor inima dragobete

Dragobete. Orașul în care luminile de la semafoare au fost în formă de inimi

16 ani de închisoare pentru un preot pedofil. Își trata victima „ca pe o jucărie”

Pentru prima dată după 15 ani, structura învățământului liceal se poate schimba

Câți bani a recuperat statul de la Arpi, din cele 1.000 de amenzi date când trăia pe străzi

Industria lânii, pe cale de dispariție în România. Străinii fac haine de mii de euro din ea

Românii care au transformat bijuteriile arhitecturale în afaceri de succes

Slobozia Moara

La doi paşi de Bucureşti, o comună nu are canalizare, deşi ţevile sunt montate. "Trăim ca în Evul Mediu"

Dragobetele "nătâng" de odinioară a devenit un tânăr chipeş, după 1990

Cadourile pe care le oferă românii de Dragobete. Obiectele care au ajuns pe lista neagră

DRAGOBETE, TRADITII si OBICEIURI. Sarbatoarea iubirii la romani e si un simbol al primaverii

Mesajul unui brașovean către un prahovean care a parcat pe patru locuri: ”Bine ai venit în Ardeal!”

Premierul Dăncilă a discutat cu familia regală despre Centenar