Micii romanesti, pe masa CE. Eforturi disperate ale autoritatilor de a-i declara produs traditional
Micii romanesti, alaturi de carnaciorii englezesti sau de cei de origine marocana Merguez, extrem de populari in Franta, au ajuns joi pe masa Comisiei Europene.
Dar nu la propriu, ci pentru ca expertii, nemultumiti ca aceste produse contin anumiti adivi alimentari, sa le decida soarta.
Romanii fac eforturi disperate ca micii sa fie declarati "produs traditional", chiar daca in reteta de baza contin bicarbonat de sodiu, iar acest lucru este interzis.
In cazul Romaniei, miza scandalului este bicarbonatul de sodiu pe care Uniunea Europeana nu-l mai vrea in carnea tocata si fara de care micii nostri nu ar mai fi suculenti si pufosi.
Pulberea alba din compozitia mititeilor poate masca un gust sau miros urat , iar asta ii ingrijoreaza pe europeni. Care, teoretic, nu mai permit folosirea bicarbonatului in carnea tocata din 1 iunie.
Aceasta interdictie protejeaza consumatorul, in situatia in care carnea pe care o cumpara nu mai este proaspata.
Si cei din Asociatia Romana a Carnii le propun autoritatilor sa lupte pentru ca acest aditiv sa fie trecut pe lista celor permise.
Si altii vor sa-si salveze preparatele care i-au consacrat. Pe aceeasi lista s-ar afla si carnaciorii englezesti, nelipsiti la masa de dimineata. Sau carnatii Merguez, originari din Maroc si care si-au facut loc in farfuriile francezilor.
Reprezentantii europeni par sa agreeze ca solutie trecerea acestor produse in categoria celor traditionale. In cazul micului nostru, procedurile ar dura inca 3 luni.
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana, Comisia Europeana, produse traditionale, mici,
Dată publicare:
06-06-2013 19:22