Serviciul de ambulanta cauta eroi. Sistemul cu o aplicatie si mii de voluntari care ar putea salva vieti in cateva minute

Ultima actualizare: 18-05-2014 07:08

"Exista un erou, in fiecare dintre voi", le transmite oamenilor Serviciul de Ambulanta Bucuresti - Ilfov, care incearca sa-i incurajeze sa se inscrie intr-un program de voluntariat.

Vor invata de la medici cum sa acorde primul ajutor, apoi prin intermediul unei aplicatii, vor fi solicitati in caz de urgenta. Personalul medical este insuficient pentru ca in acest moment avem un doctor la 38500 de oameni si un asistent la 16000.

"Acordarea ajutorului in primele 7 minute in caz de urgenta medicala poate face diferenta dintre viata si moarte. Tocmai de aceea este foarte important sa avem cat mai multi voluntari care sa stie cum sa actioneze pana la sosirea specialistilor" a relatat Liliana Curea, corespondent Pro TV.

"Se verifica starea de constienta, respiratia, compresii toratice si ventilatie, se repeta aceste manevre pana cand ajunge echipajul de la ambulanta, de la Smurd, de la pompieri" explica medicii.

Dar putini stapanesc in acest moment tehnicile de salvare. Carmen, in schimb, ia lectii de prim ajutor in cadrul proiectului "Exista un erou in fiecare dintre voi".

Pentru ca stie foarte bine cat de importanta poate fi o mana intinsa la nevoie, medicul Radu Zamfir, implicat si el in acest proiect, le-a explicat oamenilor, intr-un mall, cum poate fi salvata o viata."Programul imbunatateste timpul de reactie pentru ajutorul initial acordat in cazul unei urgente...bazandu-se pe volutarii care vor sa dea o mana de ajutor ca o punte de legatura intre momentul incidentului si cel al sosirii ambulantei."

Toti cei care vor dori sa devina voluntari vor fi instruiti 2 zile de medicii de la serviciul de ambulanta. Sunt insa si situatii in care voluntarii nu trebuie sa intervina pentru ca ii pot face rau victimei, daca este incarcerata, lovita la coloana ori s-a electrocutat.

Pana acum peste 517 bucuresteni au decis sa devina voluntari prin acest proiect. Serviciul de ambulanta are insa nevoie de mai multi ca sa poata interveni in orice zona din Bucuresti in 5 minute.
 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO