MEMORATORUL din ghiozdanele elevilor. Ce spun copiii, parintii, profesorii si psihologii despre cartile cu formule si teoreme

Dată publicare: 19-11-2014 17:56
Dată actualizare: 22-11-2014 07:01


O fituica de nota 10, un ghid util pentru elevi sau dimpotriva un mijloc de a renunta la invatatura? Multi parinti vor sa stie ce reprezinta memoratorul, o carte de buzunar plina cu pline cu formule, teoreme sau definitii, nelipsita din ghiozdane.

Poate fi un ghid foarte bun de instruire, atat timp cat cei care il folosesc nu se limiteaza doar la el, raspund profesorii. Cu ajutorul lui, copiii din zilele noastre isi pot dezvolta o gandire analitica.

Alexandra povesteste ca in clasa a 8-a a primit de la mama ei un memorator de limba romana si unul de matematica. Iar carticelele de buzunar i-au fost folositoare zi de zi la scoala.

''De exemplu in timpul orei, daca uitam ceva, deschideam repede memoratorul, ridicam mana, mai luam un 10. In caiet daca ma uitam sau in manual erau mult prea multe lucruri si complexe'', spune Alexandra.

Maria si Sanziana au si ele memoratoare. Le folosesc in special inainte de teste sau de examene.

''De exemplu, pe mine m-a ajutat foarte mult la fizica. Aveam toate formulele intr-un singur loc. Am la mate, la romana, la geografie, la fizica", explica Sanziana.

''In clasa a 8-a m-au ajutat foarte mult cand am invatat pt examen, dar si la teme. Nu mai e nevoie sa caut caiete din clasele precedente cu formule", spune si Maria.

Incepand cu clasa a 5 a si terminand cu ultimul an de liceu, exista cate un memorator pentru fiecare materie. Unele sunt mai simple si prezinta doar teoreme si definitii. Altele vin cu fise de lectii si teste. Exista insa si o schema a memoratorului...acest pliant plin cu formule.

Toate se vand bine, spun librarii. "In special au scos memoratoare editurile care fac carti scolare. Au preturi diferite de la 4 lei la 20 si ceva cele mai complexe."

Bogdan Simion, parinte si psiholog spune ca ''scoala ar trebui sa ii invete sa le foloseasca pentru ca e atat de multa informatie in scoala ca la un moment dat te pierzi in toata informatia care este la scoala''

Se ridica insa intrebarea daca parintii dau banii pe un material didactic util si necesar copiilor. Specialistii spun ca da, atat timp cat elevii nu se limiteaza doar la memoratoare. Avand in minte schitele din aceste carticele, cei mici isi pot dezvolta o gandire critica, logica si productiva, care sa le dea incredere ca pot parcurge o anumita materie. In plus, copiii sunt tentati sa faca totul pe fuga, asa ca apeland la un memorator pot gasi o solutie pe care altfel ar fi refuzat sa o caute in manuale.

''Ei vor repede, imediat daca se poate si atunci deschid la capitolul respectiv si gasesc ce au nevoie. Nu poate fi un inlocuitor al manualului'', spune Luiza Moraru, cadru didactic.

''Copiii din ziua de azi proceseaza diferit. Nu mai merg de la o pagina la alta, ei gasesc un concept si apoi merg in profunzime. Le dezvolta si gandirea critica. Daca nu primesc informatia automat incep sa puna intrebari", explica si Ciprian Fartusnic, cercetator ISE.

Asadar, memoratorul poate fi un prieten de nadejde, insa elevii care vor cu adevarat sa invete il folosesc doar "in caz de nevoie", pe langa manuale si culegeri.


VIDEO PROTVPLUS.RO