Medici de la Spitalul Colentina, medaliati cu aur la Geneva, pentru inventarea unui simulator de inlaturare a litiazei renale

spital

Trei medici de la Spitalul Colentina a castigat medalia de aur la Geneva, pentru realizarea unui simulator destinat instruirii practice a rezidentilor si specialistilor urologi care efectueaza interventii chirurgicale de inlaturare a litiazei renale.

 

Medicii Victor Cauni, Cristian Persu si Felix Voinea au realizat un model artificial pentru simularea nefrolitotomiei percutanate, un simulator destinat instruirii practice a medicilor rezidenti si specialistilor urologi care efectueaza interventii chirurgicale minim invazive de inlaturare a litiazei renale.

Cei trei medici de la Spitalul Colentina din Bucuresti au primit pentru aceasta inventie medalia de aur la Salonul de inventica de la Geneva, dar si premiul Technopol Moscova si premiul Arabia Saudita.

"Aceasta cerere de brevet cu care am participat la Salonul international de inventica de la Geneva 2014 se refera la un dispozitiv, un model artificial care este adresat instruirii practice a medicilor rezidenti si a specialistilor tineri in urologie, in efectuarea unor interventii chirurgicale minim invazive de aport percutanate asupra rinichiului. Aceste interventii chirurgicale minim invazive, traduse nefrolitotomie percutanata, sunt interventii deosebit de delicate, care necesita o curba destul de mare de invatare. Acest model fizic, acest simulator reprezinta un segment din corpul uman, pe care, respectand toate tesuturile - incepand de la piele, tesut celular subcutanat, strat muscular, rinichi, ureter, vezica si intreg aparatul urinar - se poate simula operatia de nefrolitotomie percutanata si de extragere a calculilor de la nivelul rinichiului", a declarat pentru Mediafax medicul Victor Cauni, seful Sectiei de urologie de la Spitalul Colentina.

Citește și
romani set de cersetorie
Romani, prinsi de vamesiii elvetieni cu seturi de cersetorie in bagaje. Cum au scapat de oamenii legii
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Potrivit medicului, in prezent, operatii de acest fel sunt simulate pe fructe, cum ar fi spre exemplu, mere, pere sau gutui.

"Cred ca un aparat care reproduce organismul uman si care ajuta medicul sa invete mai usor tehnicile chirurgicale in acest tip de boala este foarte important. In lume mai existau simulatoare pentru alte tipuri de interventii, dar pentru acest tip de interventie si la modul in care exista acest simulator, consideram ca este o premiera mondiala, de aceea ne-a fost acordat premiul", a mai spus Cauni.

Medicul Victor Cauni a precizat ca acest simulator ajuta medicul tanar, rezidentul sa ajungam mai repede la performanta.

"Ajuta sa ajungem mai repede la o performanta, prin scurtarea curbei de invatare. Este un simulator prin care se antreneaza medicii pentru operatii. Acest simulator o sa aiba si senzori in interiorul segmentului acela de corp creat ca sa arate cand se lezeaza un vas, cand se lezeaza calea urinara, se arata fiecare pas gresit pe care-l poate face medicul. Se arata rinichii si cu calculii din interiorul rinichilor. Calculii se pot schimba, ca sa producem o varietate mare de cazuri. Pot fi simulate diverse tipuri de calculi, atat la rinichiul drept, cat si la cel stang, mergand pana la cele mai dificile cazuri, dar cat mai apropiate de situatiile reale din sala de operatie", a explicat medicul.

Victor Cauni a adaugat ca, la fel ca la pilotajul de avioane, la conducerea unui autoturism, acest simulator ii creeaza medicului reflexele necesare pentru interventia chirurgicala in timp real in sala de operatie.

Medicul a mai spus ca exista in Romania foarte multi pacienti care au "litiaza voluminoasa, litiaza colariforma, litiaza bilaterala, calculi duri", in care nefrolitotomia percutanata si aceasta operatie minim invaziva, care combina atat chirurgia deschisa prin aceasta mica incizie, cat si chirurgia endoscopica, prin toata aparatura prin care se rezolva, intr-un procedeu minim invaziv.

De aceea, acesta operatie este una dintre cele mai delicate din urologie, iar medicii care fac astfel de interventii trebuie sa fie tot timpul antrenati. "Problema cu acest simulator al nostru este ca, probabil, realizarea lui va fi destul de scumpa, pentru ca trebuie sa respectam atat tesuturile umane, cat si consistenta lor, sa alegem materiale ca sa facem efectiv un mulaj, un segment de om cu toate caracteristicile omului. Pe de alta parte, la fiecare interventie chirurgicala simulata pe acest instrument trebuie sa schimbam atat rinichiul, cat si calculii din interiorul rinichiului. Deci tehnica, probabil, si intretinerea vor fi destul de scumpe, dar speram sa gasim partenerii necesari si sa-i convingem, sa le aratam ca avantajele acestui simulator depasesc probabil cu mult costurile", a mai spus medicul Victor Cauni.

Chirurgul spera ca simulatorul sa fie pe piata in cel mult doi ani. El a precizat ca, din nefericire, multe brevete raman expuse in cabinetele medicilor.

"Am mai multe brevete de inventii sau cerere, toate au fost la Geneva. Am obtinut mai multe premii si pentru acest brevet, pe langa medalia de aur am obtinut si premiul tarii Arabia Saudita, premiul Tehnopol din Moscova, care au considerat ca este o inventie, un dispozitiv deosebit. Primul brevet de inventie este un dispozitiv pentru injectarea solutiilor vascoase in incontinenta urinara, cu care s-a si operat mult timp. Exista mai multe, lombotom electric, teaca de nefrostomie, dispozitiv care ghideaza cu control ecografic operatiile percutanate asupra rinichiului, pensa de nefrostomie, un tip special de pensa. Au fost mai multe brevete pentru care am repurtat distinctii. Dintre toate inventiile insa, in uz a fost numai dispozitivul pentru colagen. Acum nu se mai practica, fiind aplicate tehnici moderne", a adaugat Cauni.

Medicul a mai spus ca urologia este o specialitate foarte bine tehnicizata, in care progresul tehnic schimba conduita la fiecare pas. "Noi mergem, sa spunem, inainte cu un suport tehnic foarte bun si modificarile din domeniul tehnologic au un mare impact in urologie, deci si dispozitivele, instrumentele si tehnicile trebuie sa tinem noi ca urologi pasul cu schimbarile din domeniul tehnic. Se schimba destul de repede, apare aparatura noua, apar tehnici noi, apar procedee noi, in folosul pacientului, in crearea unor metode cat mai putin invazive, cat mai putin nocive pentru pacient, care sa-i asigure si o reinsertie sociala, si o operatie cat mai usoara. In zece ani de activitate am obtinut 15 medalii", a adaugat seful Sectiei de urologie de la Spitalul Colentina.

Inventatorii incearca acum sa convinga firmele private sa produca simulatorul in serie.

"Vedeti, acum incepe o lupta foarte mare, ca sa pui in practica inventia, sa convingem firmele private, sa convingem asociatiile, pentru ca, vedeti, traim intr-o lume care este guvernata de bani, de profit imediat si probabil ca aceste brevete, neaducand un profit imediat, sunt trecute in asteptare. Inca nu colaborez cu firme externe, dar sa vedem daca, in fine, o sa avem propuneri sau nu in acest sens. Toate inventiile le-am facut cu sufletul, tin la toate, vom vedea in viitor care din ele sau daca se vor aplica si probabil timpul isi va da masura calitatii acestora", a mai spus medicul Cauni.

Chirurgul a adaugat ca mai are inca patru proiecte de cercetare, in care vrea sa adapteze in instrumentele urologice si microunde, ultrasunete.

"Sa vedem cum putem aceste microunde si ultrasunete sa le implementam mai mult in cresterea confortului actului medical si in brevetarea si inventarea unor dispozitive care, in final, sa ajunga tot la un act medical mai usor suportat de catre pacient. Noi aici vrem sa cercetam in primul rand toate metodele prin care, de exemplu, la microunde sau la ultrasunete, cum actioneaza asupra tesutului uman. Este o cercetare pe termen mai lung, vrem sa vedem cum actioneaza prin efect termic, prin efect non-termic, prin distructie de membrana tisulara. Este practic o cerctare care este de mai lunga durata", a conchis medicul.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Romanii, premiati la Geneva pentru painea FARA gluten. Procedeul nemaiintalnit care o face mai sanatoasa si hranitoare
Romanii, premiati la Geneva pentru painea FARA gluten. Procedeul nemaiintalnit care o face mai sanatoasa si hranitoare

O inventie premiata cu argint la Salonul International de la Geneva ar putea sa schimbe total gustul romanilor in materie de paine.

Romani, prinsi de vamesiii elvetieni cu seturi de cersetorie in bagaje. Cum au scapat de oamenii legii
Romani, prinsi de vamesiii elvetieni cu seturi de cersetorie in bagaje. Cum au scapat de oamenii legii

 Politistii de frontiera elvetieni au facut o descoperire insolita in bagajele unor compatrioti de-ai nostri: echipament pentru cersit, datorita caruia romanii vizitau Europa si ramaneau si cu bani la sfarsit

Inventatorii romani au adus unei firme elvetiene Marele Premiu de la Geneva. Sistemul IREWIND, o investitie de mil. de euro
Inventatorii romani au adus unei firme elvetiene Marele Premiu de la Geneva. Sistemul IREWIND, o investitie de mil. de euro

La capitolul inteligenta si creativitate, Romania este pe locul intai, dupa cum o dovedeste rezultatul admirabil dobandit la Salonul de Inventii de la Geneva. Ca si anul trecut, suntem in fruntea clasamentului si depasim tari ca Rusia ori Elvetia.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.