Medicamentele pentru boli cronice nu trebuie ieftinite, sustin farmacistii
Printr-un ordin aflat in dezbatere publica, pretul medicamentelor din programele nationale de sanatate ar trebui sa scada cu 12%. Daca se va intampla asta, bolnavii vor ramane fara tratamente, ameninta farmacistii.
Razboiul medicamentelor este pe cale sa izbucneasca din nou intre producatori, distribuitori si farmacisti, pe de-o parte, si Ministerul Sanatatii, de cealalta parte.
Pretul ar urma sa scada pentru 1.400 de medicamente ce asigura tratamentul celor peste 500.000 de oameni care sufera de boli cronice.
Ministerul vrea sa-i oblige pe distribuitori si farmacisti sa mai taie din adaosurile care maresc preturile medicamentelor.
Numai in 2009, ministerul a dat pentru bolnavii de cancer, diabet, tuberculoza, HIV/SIDA si cei care au suferit un transplant medicamente in valoare de 1,65 miliarde de lei. Iar in prima jumatate din acest an, factura a ajuns la 1 miliard de lei si suma s-ar putea dubla pana la sfarsitul anului.
Daca ministerul vrea sa faca economii in numele bugetului, farmaciile si distribuitorii anunta ca nu vor mai putea cumpara un medicament la un pret mai mare ca sa-l vanda la un pret mai mic.
O alta solutie de economisire vine din partea Casei Nationale de Asigurari. Institutia isi propune ca, pentru medicamentele scumpe, producatorii sa aduca pana in decembrie studii care sa demonstreze rata lor de eficienta.
Ambele masuri ar trebui sa intre in vigoare de la sfarsitul anului.
Sursa: Pro TV
Etichete: medicamente, farmacisti, bolnavi cronici, tratamente,
Dată publicare:
12-10-2010 00:00