Medicamentele compensate si gratuite se scumpesc cu pana la 20%
Medicamentele sunt mai scumpe de luni cu pana la 20%. Este vorba atat de produsele romanesti, cat si de cele aduse din strainatate.
Farmacistii din intreaga tara au modificat preturile medicamentelor, dupa ce ministrul sanatatii a acceptat reclacularea preturilor la un curs de 4 lei pentru un euro. Astfel, bolnavii platesc in plus intre 50 bani si 60 de lei la un medicament.
S-au scumpit atat pastile pentru inima, pentru reglarea colesterolului, dar si antibioticele si antiinflamatoarele. De exemplu, un medicament pentru tratarea bolilor psihice e mai scump cu 60 de lei, unul pentru tratarea astmului este mai scump cu 20 lei, iar algocalminul, o cutie cu cinci fiole, costa acum cu 57 de bani mai mult.
Reprezentantii Ministerului Sanatatii spun ca majorarea este temporara, de maximum doua luni. Din aprilie va intra in vigoare un nou ordin, care ii obliga pe producatori aduca in tara medicamente din import la pretul cel mai mic, comparativ cu pretul aceluiasi produs din 12 tari ale UE.
Distribuitorii au reluat aprovizionarea farmaciilor. Chiar daca sunt multumiti cu reajustarea preturilor la un nou curs, acestia spun ca masura n-a vizat medicamentele livrate catre spitale, adica anestezicele. Asa ca e posibil sa inceapa o noua criza.
Majorarile vor fi dupa cum urmeaza:
Pastilele din import: + 10%
Medicamente romanesti: +20 %
Pastile pentru afectiuni vasculare: + 16, 8 lei
Pastile pentru astm: + 20 lei
Pastile pentru inima: + 0, 57 - 3, 84 lei
Antiinflamatoare: + 0, 33 - 3, 13 lei
Antibioticele: + 0, 38 - 1, 02 lei
Calmantele: + 0,57- 1 leu
Recalcularea pretului s-a facut la aproximativ 5.000 de medicamente; 4.000 sunt insa in programe nationale gratuite, iar pacientii simt cresterile pentru 1.000 de produse compensate.
Majorarile vor fi simitie de romanii care isi cumpara medicamente de pe retete compendsate si gratuite, dar si produse romanesti. Nu vor fi afectati de scumpire bolnavii inclusi in Programele Nationale de Sanatate.