Masinile electrice, alternativa la scumpirile de carburanti

03-04-2011 18:32


Constructorii auto au pregatit un raspuns scumpirii carburantului: masina electrica.Unii dealeri din tara noastra au inceput negocierile cu benzinariile si incearca sa le convinga sa accepte instalarea de dispozitive pentru incarcarea rapida a masinilor.

In Romania circula foarte putine, dar Guvernul are un proiect prin care vrea sa incurajeze cumpararea lor. Incarcarea unei astfel de masini dureaza 6 ore si se poate face de la o priza normala, pe care o avem in casa. Daca insa ramaneti fara "combustibil" exista si varianta rapida: incarcarea cu un asa numit quick charger.

In numai 20 de minute bateriile automobilului sunt pline. Astfel de dispozitive de incarcare rapida exista in tarile europene, dar si in Statele Unite. La noi vor aparea in reprezentantele auto, iar dealerii, care vand astfel de automobile, negociaza instalarea lor si in benzinarii. De pilda, pe autostrada Soarelui.

Din pacate, partea proasta a unei astfel de masini electrice ramane pretul: in mediu, costul ajunge la 36.000 de euro. Motorul unei masini electrice nu se aude aproape deloc. Periculos pentru pietoni. Asa ca producatorii s-au gandit acum sa il faca zgomotos.

Ana Maria are masina de aproape o luna. Tot de o luna nu a mai calcat intr-o benzinarie. In fiecare seara, atunci cand isi pune la incarcat telefonul mobil mai are o grija: isi incarca si masina. Bateriile incarcate sunt suficiente pentru a parcurge 150 de km.

O incarcare rapida se poate face cu un quick charger si dureaza 20 de minute. O astfel de incarcare completa costa 8 lei.

Dupa modelul Statelor Unite, unde autoritatile ofera o prima de 8000 de dolari celui care cumpara o astfel de masina, si guvernul din Romania se gandeste sa incurajeze achizitionarea autoturismelor ecologice. Deocamdata nu se stie daca o va face prin acordarea de "prime ecologice" sau reducerea impozitului. 1% din totalul de masini vandute in Romania sunt hidride si electrice.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO