Cifrele abandonului in maternitatile din Romania. 1.107 copii lasati in grija statului in 2012
Tot mai multe romance pleaca pe ascuns din maternitate, lasandu-si pruncii in voia sortii. Cifrele arata ca in prima parte a anului trecut au fost cu 10% mai multe cazuri de abandon in spital decat in aceeasi perioada din 2011.
Sunt copii carora asistentii sociali ar trebui sa le gaseasca o noua familie, in cateva luni. In plus, oficialii vor sa schimbe legea, astfel incat parintii care-si abandoneaza bebelusii sa fie trasi la raspundere.
La Pitesti, o tanara de 25 de ani, care mai are un baietel si o fetita, a decis ca nu mai are acasa loc pentru al treilea. Va renunta la dreptul de mama si il va lasa in spital, ca sa fie dat spre adoptie.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Numai in primele 9 luni ale anului trecut 1.107 copii au fost parasiti in spital. 700 lasati in patut sau in incubator de cand s-au nascut. Alti 300, abandonati in sectiile de pediatrie, atunci cand parintii au mers la un control medical. In alte 100 de cazuri, minorul a fost lasat, ca un bagaj inutil, la usa unui cabinet medical oarecare.
Si in cazul Mariei, care a nascut la maternitatea din Buftea, a existat un risc de abandon. Femeia mai are o fata de 17 ani, pe care a crescut-o singura. Pentru ca tatal baiatului nascut alaltaieri nu ii va fi alaturi si pentru ca nu are niciun venit, femeia a hotarat sa-si ia pruncul acasa, dar a cerut ca dupa cezariana sa fie sterilizata.
Pacientele ar trebui sa fie informate ca, dupa o sarcina nedorita, pot primi gratuit sterilet, pilule contraceptive sau sterilizare chirurgicala.
Un proiect de schimbare a legii 272, depus in Parlament, incearca sa-i faca pe acesti parinti sa se gandeasca de doua ori inainte de a face un copil pe care sa-l duca la orfelinat: li se va cere sa munceasca in folosul comunitatii, pana la 40 de ore pe saptamana.
Prevederi similare functioneaza in Germania si Franta, tari in care rata abandonului e in scadere.
Sursa: Pro TV
Etichete: studii, statistici, maternitati, abandonuri,
Dată publicare:
18-01-2013 18:41