Martisoarele ar putea ajunge pe lista patrimoniului UNESCO. Ce modele se vand cel mai bine in Capitala
Dupa ce ani la rand a avut un iz comercial chiar spre kitsch, martisorul da semne ca se intoarce la folclorul autentic.
Asa se face ca duminica, cu doua zile inainte de sosirea primaverii, oamenii au stat rabdatori la rand pentru a cumpara martisoare lucrate de mana. Tot in spiritul sarbatorii vechi de sute de ani, au reaparut martisoarele pentru barbati.
Sute de oameni au stat la coada pentru a intra la Targul Martisorului, organizat la Muzeul Taranului Roman. Oamenii au apreciat in mod special martisoarele cu motive din folclor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Mi se par foarte interesante. Chiar arata traditia de care ne mandrim atata. Sunt potrivite si pentru familie si pentru colege si pentru orice."
In anul Brancusi, s-au vandut foarte bine si martisoarele inspirate de lucrarile sculptorului, precum "Sarutul", Madame Pogany sau Coloana Infinitului.
Andra Macesanu, artist: "Foarte multi parinti veneau cu copiii si le explicau: uite despre ce e vorba, ai invatat la scoala, ai invatat la gradinita, ti-am povestit"
Altii, au preferat unele cu mesaj din folclorul urban. Multe le sunt dedicate barbatilor si poarta etichete de zmeu, jupan sau fat frumos.
Liviu Niculescu, artist: "Nu facem niciun fel de discriminare. fetele pot sa ne cumpere si noua martisoare.
Reporter: De exemplu, tie ce ti-ar placea sa primesti?
Liviu Niculescu, artist: Ma uit la zmeu, nascut obosit cred ca mi se potriveste foarte foarte bine."
Nu au lipsit martisoarele iesite din comun, precum cele construite din lego sau cu celebrele personaje animate, Minions. La realizarea obiectelor au lucrat, in mare parte, tineri absolventi de arte sau arhitectura.
Tiberiu Dancila, artist: “Incepe si la noi nisa asta sa se dezvolte foarte bine si oamenii sa aprecieze intr-adevar obiectele muncite, obiecte de niste oameni care au studiu in domeniu artistic."
Despre istoria martisorului, Tudor Arghezi a scris ca fetele au inceput sa poarte fir alb de matase, dupa ce au observat ca vantul de primavara le pateaza pielea. Dupa ce metoda a dat roade, au legat si un fir rosu, ca sa nu fie deocheate.
Romania pregateste alaturi de Moldova si Macedonia introducerea martisorului pe lista patrimoniului imaterial al umanitatii Unesco.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, targ, artisti, folclor, martisoare,
Dată publicare:
28-02-2016 19:38