"Mars pentru viata", in Capitala. Activistii au cerut interzicerea avorturilor si sprijinirea adoptiilor

Ultima actualizare: 25-03-2014 06:49

"Sprijinim adoptia, dar militam pentru interzicerea avortului". Acesta a fost mesajul catorva mii de activisti si voluntari care au participat, in Bucuresti, la un mars pentru viata.

Au fost supravegheati de pe margine de membrele miscarii feministe, care sunt de parere ca intreruperea sarcinii trebuie sa ramana un drept al femeii.

Asa-numita "adoptie in utero" e o solutie in cazul unei sarcini nedorite. Adica, in loc sa faca avort, gravida ii poate alege pe cei care sa ii infieze copilul.

"In momentul acesta nu este o posibilitate, desi sunt tari in care acest lucru este permis. Situatia unei femei insarcinate care nu-si poate creste copilul si vrea sa-l dea spre adoptie inca din timpul sarcinii", a declarat Alexandra Nadane, presedintele Asociatiei Studenti pentru Viata.

Pana sa-l nasca pe Ioan, care are acum 6 luni, Violeta a facut 4 avorturi. Nevazatoare fiind, ea crede ca a avut o revelatie.

Violeta Bursuc

"Sa se interzica avorturile complet. Pur si simplu sa se interzica. Dumnezeu ne-a lasat sa ne inmultim", a declarat Violeta Bursuc.

Asemena opinii radicale au starnit reactii in tabara adversa, printre activistele feministe.

Oana Baluta

"Marsul pentru viata este folosit ca o umbrela pentru a ascunde altceva. A limita dreptul femeilor asupra propriului corp nu este o solutie", a declarat Oana Baluta, militant pentru avort.

Pentru ca taberele pro si contra avort sa nu se confrunte, la mars au fost prezenti si negociatori.

In Romania, legea adoptiilor a fost schimbata acum un an, cand in categoria celor care pot infia au intrat si cetatenii romani din strainatate. In schimb, reglementarile privind avortul sunt aceleasi, de cand a fost abrogat decretul 770, care interzicea femeilor avortul la cerere. In prezent, romancele au aceasta libertate neigradita, pana in a 14-a saptamana de sarcina.

Mars pentru viata

Exista insa, in Europa, miscari care tind sa puna conditii stricte pentru avort. In Spania, unde legea inca e similara cu cea din Romania, guvernul a aprobat un proiect care urmeaza sa ajunga in parlament.

"Avortul la cerere inceteaza sa fie un drept si redevine infractiune, inca una grava. Proiectul incearca sa apere viata celui nenascuti, care este vazut drept ceea ce este - o fiinta umana, a carui viata merita protectie", a declarat Igancio Arsuaga, pres. retelei Pro-Vita din Spania.

Daca va trece de Parlament, vor putea fi oprite doar sarcini aparute in urma unui viol, cu malformatii sau care pun in pericol viata gravidei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO