Marea redeschidere a spitalelor pe care s-a pus lacatul desi au aparatura de ultima generatie
Erorile din sistemul sanitar se tin lant. La un an de cand autoritatile au pus lacatul pe 67 de unitati medicale, ministrul Vasile Cepoi, a anuntat redeschiderea a 5 spitale, in 5 orase diferite ale tarii.
Spitalul Buftea e singurul spital pe o raza de 80 de km, situat intre Targoviste si Bucuresti.
Aici vin pacienti atat din Buftea, dar si din Dambovita sau chiar din Giurgiu. Din cei 84 de angajati de care dispunea spitalul inainte de inchidere, cei mai multi au ramas aici, chiar daca nu au fost platit in tot acest timp.
La deschidere, spitalul va avea 50 de paturi pentru spitalizare continua si alte 10 pentru spitalizare de zi. Cu toate ca spitalul este unul de obstretica ginecologie, de acum incolo aici va fi ambulatoriu de specialitate, cardiologie sau diabet.
Dupa mai bine de un an, timp in care managerul spitalului Buftea s-a tot luptat cu morile de vant a venit si clipa mult asteptata. In doua saptamani, unitatea care deservea cel putin 25 de mii de pacienti anual, ar trebui sa se redeschida.
''Imi tremura picioarele. Am emotii, nu inteleg de ce l-a inchis'
Pe buna dreptate, daca ne gandim ca inainte sa se puna lacatul pe usa aici s-au investit peste 300 de mii de euro. Mare parte din suma a fost pentru dotari de ultima generatie.
Aparatura moderna de laborator in valoare de 20 de mii de euro nu a fost folosita nici macar o data. A fost cumparata cu o luna inainte de inchiderea spitalului.
Situatie similara si in Spitalul Bumbesti Jiu. Totul este la cheie dupa o investitie de peste 1 milion de euro inclusiv pentru reabilitare.
Din cele 67 de spitale inchise in 1 aprile 2011, pentru 21 primariile au cerut fonduri pentru a le transforma in camine de batrani. 3 institutii - Spitalul municipal din Codlea, cel din Odobesti si din Comanesti si-au castigat dreptul in instanta de a nu fi desfiintate, iar acum alte 5 ar putea fi redeschise, printre care cele din Ocna Mures si Darabani. 38 raman insa nefunctionale.