Ministrul Cepoi vrea sa "dezinfecteze" sistemul sanitar romanesc. Controale la sange in spitale
Toate spitalele din Romania sunt in vizorul ministerului sanatatii. La trei saptamani dupa ce a fost desemnat ministru, Vasile Cepoi sustine ca vrea sa "dezinfecteze" sistemul sanitar romanesc.
Primele masuri vor fi luate chiar de saptamana viitoare. Echipele de control vor descinde in spitale ca sa vada care este situatia stocurilor de medicamente, a materialele sanitare si mai ales a fondurilor pentru ingrijirea bolnavilor.
"O prima etapa o reprezinta verificarea spitalelor de urgenta judetene si din municipiul Bucuresti, si este vorba despre 52 de unitati. Vor urma alte unitati din subordinea Ministerului Sanatatii si unitatii sanitare stabilite si propuse de catre directiile de sanatate publica in functie de ponderea pe care acestea o au in acordarea de asistenta medicala de spital", a precizat Vasile Cepoi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Actiunea care incepe vineri are ca scop identificarea nivelului de acoperire cu medicamente a spitalelor, dar si evaluarea situatiei financiare. Ministrul Sanatatii a mai spus ca spitalele aveau obligatia sa prezinte transparent modul in care cheltuiesc banul public si sa afiseze pe site-urile proprii bugetele de venituri si cheltuieli.
"Unele spitale nu raporteaza transparent situatia financiara, de aceea controlul are ca scop, printre altele, si transparentizarea modului de cheltuire a banului public. Maximum 10 la suta dintre spitale au publicat pe site situatia cheltuielilor, dar si acelea nu sunt complete", a adaugat ministrul Vasile Cepoi.
In cadrul actiunii vor fi verificate nivelul creditelor bugetare, cel al cheltuielilor din spitale pentru tratarea pacientilor, dar si cu utilitatile, respectarea obligatiilor unitatilor sanitare legate de asigurarea medicamentelor si materialelor sanitare necesare asiguratilor pe perioada internarii, intocmirea si eliberarea decontului de cheltuieli pentru fiecare pacient conform OMS nr. 1100/2005.
Totodata, echipele de control vor urmari daca au fost respectate criteriile de internare pentru pacientii in regim de spitalizare continua sau de zi, pentru care au fost raportate spre decontare servicii in baza contractelor incheiate cu casele de asigurari de sanatate, modul de gestionare a programelor de sanatate, numarul pacientilor ajunsi in spital in urgenta si cati dintre acestia au fost internati.
"Comisiile de control sunt mixte, fiind alcatuite din reprezentanti ai directiilor de sanatate publica si din cei ai caselor de asigurari de sanatate", a mai spus ministrul Sanatatii.
Vasile Cepoi a precizat ca verificarea se va desfasura pana in 8 iunie, iar echipele de control trebuie sa finalizeze rapoartele in maximum cinci zile lucratoare de la incheierea actiunii. Ministrul a adaugat ca in 5 iunie va fi organizata o videoconferinta cu directiile de sanatate si echipele de control, pentru un raport preliminar.
Totodata, Cepoi a spus ca Ministerul Sanatatii va monitoriza continuu activitatea spitalelor. El a precizat ca in cadrul MS functioneaza un compartiment de integritate care are ca scop supravegherea reglementarilor privind transparenta