Manualele digitale, o tehnologie prea avansata pentru scolile din Romania. Realitatea trista a unui sistem ramas in urma

Dată publicare: 17-10-2014 18:12
Dată actualizare: 20-10-2014 07:02


Scandalul urias declansat de lipsa manualelor digitale continua cu un nou episod. Elevii ar putea primi noile carti abia peste o luna. Asta dupa ce Ministerul Educatiei a anuntat ca a rezolvat problema.

Poate pe hartie, pentru ca in clase invatatorii predau si acum dupa fise printate sau dupa cartile vechi. Iar haosul nu se va incheia niciodata in scolile fara calculatoare.

La ora de limba romana, elevii de clasa a doua din o scoala din Bucuresti au luat contact pentru prima data cu manualul digital. Invatatoarea le-a putut arata modelul doar pe internet. In sala de clasa exista oricum un singur laptop.

Si matematica pare mai atractiva in acest format. ''E mai usor, ne place mai mult sa invatam asa....'', spun elevii.

Copiii fac parte din categoria celor ai caror parinti isi permit, daca e nevoie, orice investitie. ''Avem noroc...suntem dotati. In plus, 90 la suta dintre ei au tablete si pot veni cu ele'', spune invatatoarea.

Nu asa stau insa lucrurile in 90 la suta dintre scolile Romaniei. Atractive si pe placul copiilor, manualele digitale raman un vis frumos pentru cei mai multi dintre elevi. Vorbim aici despre cei care nu au conexiune la internet si nu au vazut in viata lor un laptop sau o tableta. Pentru ei, manualul tiparit ramane principala sursa de invatare.

Iata ce se intampla intr-o familie din Iasi.

Reporter: Stii sa lucrezi la laptop, pe tableta?

Copil: Nu.

Parinte: Dar asta (copilul) stie sa citeasca de acolo?

Reporter: Poate il invata la scoala...nu stie el....

Ca sa nu mai punem la socoteala faptul ca sunt multe scoli fara internet si fara calculatoare. In plus, sute de dascali pensionari nu stiu sa lucreze pe calculator.

Numai in viziunea Ministrului Educatiei lucrurile merg snur. Intr-un comunicat acesta a afirmat ca:

''Dupa mai bine de 10 ani de la eleborarea ultimelor manuale pentru clasele primare, elevii claselor I si a II a au astazi la dispozitie manuale noi (...) inclusiv in format digital".

''Astazi'' inseamna insa peste cel putin o luna. Invatatorii nu au ales inca variantele dupa care vor preda la clasa. Vor urma apoi comenzile catre edituri, tiparirea lor si distribuirea in scoli.


VIDEO PROTVPLUS.RO