Mana cereasca pentru locuitorii din Mures. Secretul inlocuirii sarii cu apa izvorului din Orsova
Un izvor de apa sarata, care trece prin localitate, se dovedeste mana cereasca pentru oamenii din Orsova, judetul Mures. Toate gospodinele o folosesc in locul sarii alimentare atunci cand pun muraturi.
Apa sarata ii aduce profit si unui producator de branzeturi care urmeaza sa inscrie un anumit tip de telemea in seria produselor protejate la nivel european.
"De aici o ducem, punem la muraturi si la sarat de carne… e foarte sarata", spune un barbat.
Apa cu o concentratie de sare foarte ridicata izvoreste in Orsova, Mures, de sute de ani. De aici localnicii folosesc aproape zilnic saramura in bucatarie.
"Punem niste muratura pentru iarna, niste castraveti. Inca stam si la rand, ca sunt multi cu carute din alta parte care de aici aduc muraroare din astea saramura", explica o gospodina.
"E mai buna decat sarea, folosesc de atata timp si stau muraturile, asta e cel mai important sa stea muraturile. Nu se se acresc, stau … asta e secretul", a spus o alta.
Un producator de branzeturi foloseste reteta zonei de telemea imbaiata in saramura speciala. Iar marfa sa va ajunge curand si pe mesele europenilor.
"Noi saramuram si mentinem aceasta telemea traditionala pentru care am depus actele pentru denumire produs de origine protejata la nivel european. Are un continut mai ridicat de calciu si magneziu ca sarea din comert si este o reteta mostenita de la oamenii din zona", a spus Nicu Bumb, reprezentantul producatorului de lactate.
Ca sa isi asigure afacerea pe termen lung, producatorul de branzeturi a concesionat izvorul si promite ca va incepe lucrari de reabilitare. Deocamdata da asigurari ca localnicii vor avea acces la sursa de apa si pe viitor.