Mamografii și teste Babeș-Papanicolau oferite gratuit femeilor din Mioveni
Femeile din Mioveni şi din localităţile limitrofe vor beneficia, până pe 10 octombrie, de mamografii şi teste Babeş-Papanicolau realizate gratuit, în cadrul campaniei de Diagnostic Mobil – Cancer de san şi col uterin organizate de Fundaţia Renaşterea.
Campania de Diagnostic Mobil are că scop depistarea precoce a cancerului de san şi a celui de col uterin, precum şi informarea populaţiei privind importantă controalelor medicale periodice.
Obiectivul campaniei este oferirea de investigaţii medicale gratuite femeilor din mediul rural/mic urban caracterizat de lipsa accesului la servicii medicale şi de nivelul scăzut de informare şi educare a femeilor despre prevenţie şi în care programele de screening sunt implementate deficitar sau lipsesc cu desăvârşire. Investigaţiile medicale sunt oferite în Unitatea Mobilă de Diagnostic dotată cu un cabinet ginecologic şi cu unul de radiologie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În perioada 11 septembrie – 10 octombrie 2017, Unitatea Mobilă de Diagnostic staţionează în Mioveni, unde va realiza 200 de mamografii şi 400 de teste Babeş-Papanicolau. De la începutul campaniei au fost oferite servicii medicale pentru 300 de femei din Mioveni şi din localităţile limitrofe, realizându-se 249 de teste Babeş-Papanicolau şi 107 mamografii.
„Fundaţia Renaşterea militează de peste 17 ani pentru dreptul femeilor din România la servicii medicale de calitate. Prin campania de Diagnostic Mobil ne dorim să oferim astfel de servicii şi femeilor din zonele defavorizate ale ţării. În prezent, rată de supravieţuire a femeilor afectate de cancer în ţară noastră este cu 20% mai mică decât a femeilor din Belgia (64% vs. 84%). Prin implementarea unor campanii precum această, încercăm să educăm şi să informăm femeile despre importantă controlului medical anual şi să contribuim, pe cât posibil, la reducerea acestor discrepanţe. Acesta este şi unul dintre obiectivele Coaliţiei pentru Sănătatea Femeii, prin care facem demersuri privind introducerea unui program de screening naţional pentru cancer de san şi optimizarea celui existent pentru cancer de col.” Mihaela Geoană, Preşedintele Fundaţia Renaşterea.
Prima Unitate de Diagnostic Mobil pentru investigaţii cancer de san şi de col uterin a fost adusă în România de Fundaţia Renaşterea, în anul 2008. Până în prezent, această s-a deplasat în 55 de localităţi rurale/mic urbane ale României, unde s-au realizat gratuit mamografii şi teste Babeş-Papanicolau pentru 18780 de femei. În această perioada s-au realizat 17680 de teste Babeş-Papanicolau şi 10317 mamografii. În urmă investigaţiilor, 67,50% dintre femei au fost diagnosticate cu infecţii genitale şi 2,5% au primit indicaţii de consult oncologic.