Mamici purtate pe drumuri pentru indemnizatii!

Ultima actualizare: 05-04-2012 07:25

Raspunsuri evazive, explicatii incoerente si o asteptare nemeritata. Au parte din plin de toate acestea mamele din Romania, condamnate de stat sa isi cerseasca alocatiile pentru ingrijirea copiilor.

Numai in Capitala, peste 6.000 de femei asteapta lunar 85% din veniturile pe ultimul an. Un sfert dintre ele stau fara indeminzatie din ianuarie, desi bebelusilor le este foame in fiecare zi.

Revoltata, o mamica a filmat cu o camera ascunsa cat sunt de absurde autoritatile. Purtate de la o usa la alta, mamele cu prunci in brate afla ca birocratia tipic romaneasca le tine departe de indemnizatia cuvenita.

Conform procedurii, mamica isi depune dosarul la sediul Directiei de Asistenta Sociala de sector. De aici, documentele stranse in ultima luna se trimit la Agentia pentru Prestatii Sociale Bucuresti.

Mai departe, in institutie, fiecare fila este verificata de angajatii de la Serviciul Juridic. Daca primesc acceptul, datele din dosar sunt apoi introduse in computer intr-un program ce calculeaza media de 85% din veniturile pe ultimele 12 luni.

Dosarele sunt expediate apoi in alt birou, la Serviciul de Control financiar pentru o alta recalculare, nu de alta dar calculatorul se poate insela. Aici, cativa angajati verifica iar fiecare dosar si la final pun o stampila de aprobare.

In urma avizului, mamei ii este trimisa in maximum 5 zile, prin posta, o scrisoare prin care este anuntata ca intr-o luna de la emiterea acestui document ii va intra si indemnizatia in cont. Asa ca plata intarzie macar trei luni, pentru ca la Agentie doar 17 oameni se ocupa de cele 6.000 de dosare primite de la inceputul anului.

Asadar, in tot acest timp, tinerele familii sunt condamnate sa traiasca doar din salariul tatalui.

Cel mai rau este de mamele singure, care ajung sa se imprumute pe la cunoscuti, urmand sa-si achite datoriile din banii pe care o sa ii primeasca retroactiv.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO