Mamele pot fi date afara daca stau in concediu mai mult de un an!
Femeile care aduc pe lume un copil isi pot pierde serviciul daca isi iau un concediu mai lung de un an. "Vrem sa incurajam munca" - insista cei din Ministerul Muncii, care explica astfel noua lege a mamelor.
Pozitia Ministerului Muncii este clara
Acesta doreste si prin acest mod sa incurajeze intoarcerea femeilor la lucru cat mai repede, in cazul de fata dupa maximum 1 an. Asa ca ofera angajatelor o protectie de sase luni, stipulata in ordonanta 111, o perioada in care nu pot fi concediate.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Numai ca avocatii in dreptul muncii spun ca intentia Guvernului vine in contradictie cu Contractul Colectiv de Munca, agreat pentru inca 4 ani, atat pentru mediul privat cat si pentru cei angajati la stat. Vorbim de o alta lege care ofera protectia de sase luni si pentru mamele care aleg concediul de doi ani.
Din aceasta cauza, juristii sunt convinsi ca in practica se vor naste confuzii, ambele legi fiind valabile in instanta.
Ce zice legea
Conform noii legi, femeile care nasc dupa 1 ianurie trebuie sa aleaga atunci cand intra in concediul de crestere daca vor sa stea acasa doi ani sau un an. Pe angajatele care merg pe varianta de 12 luni, ministerul muncii a simtit nevoia sa le protejeze.
Si a inclus in ordonanta interdictia ca acestea sa fie concediate timp de jumatate de an dupa revenirea la lucru.
Numai ca avocatii specializati pe dreptul muncii sustin ca Ordonanta 111 data de Guvern vine de fapt in contradictie cu Contractul Colectiv de Munca. In timp ce actul executivul protejeaza doar femeile care stau acasa 12 luni, Contractul la Nivel National cuprinde aceasta masura si pentru mamele care aleg concediul de crestere de doi ani.
Si cum protectia maxima ar fi incazul de fata data de Contractul la Nivel National, teoretic acesta ar trebui respectat inaintea ordonantei date de Guvern, spun unii avocati. Pentru angajatori Codul Muncii este, insa, legea suprema.
Codul Muncii protejeaza de la concediere doar femeile care sunt in concediu de crestere a copilului, nu si pe cele care se intorc. In aceste conditii, juristii cer corelarea tuturor legilor, altfel se vor naste controverse.
Sursa: Pro TV
Etichete: concedii, angajati, concedieri, disponibilizari,
Dată publicare:
14-01-2011 00:00