Malpraxis, o practica obisnuita in spitalele romanesti
Noi platim asigurari. Ei ne arata plicul. Se jura apoi pe Hipocrat ca sanatatea noastra va fi pentru ei obligatie sacra. Pana la proba contrarie…
Acuzatia de malpraxis de la Galati, unde o mamica si-a pierdut o parte dintr-un ovar, dupa ce medicul care i-a facut operatia de cezariana i-a uitat in pantece o bucata de tifon, nu este un caz singular. Replica medicului este desprinsa parca dintr-o comedie neagra: "Eram obosit", s-a scuzat acesta sec.
In urma cu aproape o jumatate de an, tot la Galati, parintii unui bebelus au anuntat ca baietelul lor si-a rupt piciorul in Maternitatea Spitalului Judetean. Medicii le-au spus senin ca este doar o reactie la vaccinul care i s-a administrat dupa nastere. Vazand ca micutul nu poate sa-si tina piciorul intins si plange in continuu, parintii au mers cu el la un control la Spitalul de Pediatrie, unde au aflat ca este vorba despre o fractura de femur.
Mai grav este insa ca cine greseste nu plateste. Asta simt doi tineri care reclama ca medicii si asistentele dintr-un spital bucurestean le-au mutilat copilul. Cel mic s-a nascut cu cordonul ombilical in jurul gatului, iar mama a aflat ca n-a fost resuscitat imediat. Acum, baiatul nu vorbeste, nu merge si nu mananca.
Faceti dreptate este si apelul disperat al mamei lui Alex, bebelusul mutilat la nastere, cu trei luni in urma, la Ploiesti. Pentru ca medicii au ales sa nu scoata bebelusul prin cezariana nici dupa 11 ore de travaliu, i-au sfasiat cu brutalitate mana dreapta, care este in continuare paralizata, iar doua degete de la mana stanga nu le poate misca.
Ceea ce statul roman nu este in stare sa faca, rezolva Curtea Europeana a Drepturilor Omului. In urma cu aproape doua saptamani, Romania a fost condamnata in primul caz de malpraxis. CEDO i-a dat dreptate unei femei din Targu Mures, mutilata pe viata dupa un lifting facial si apoi plimbata prin tribunale degeaba.
Citeste si portretul stirileprotv.ro: Sistemul sanitar, in anestezie totala!