Cu ochii pe cer, intre orele 20.00 si 2.00. Vin draconidele, fenomenul asteptat din 1933

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Luni 29 Octombrie 2012 19:24
Data publicarii: Marti 04 Octombrie 2011 13:04
Categorie: Social

Ploaia marunta de octombrie risca sa alunge romantismul serii de sambata, in care vor muri sub ochii nostri mii si mii de stele cazatoare.

Un astfel de fenomen, intalnit doar o data la cateva decenii, ar aprinde imaginatia oricarui poet. Astronomii sunt si ei emotionati, pentru ca asteapta de mult sosirea triumfala a Draaconidelor.

Stelelor care vor da o stralucire aparte cerului li se spune Draconide. Mama lor este cometa 21P Giacobini-Zinner , descoperita in 1900. Periodic, da ture prin galaxia noastra.

Ploaia o sa porneasca dinspre capatul constelatiei Dragonul, iar curentul de meteori va cuprinde mii de miliarde de particule luminoase.

Draconidele s-au intrecut pe ele in 1933. Atunci, europenii au putut vedea 6.000 de stele cazatoare pe ora. Cele mai multe - 480 pe minut - i-au fascinat pe locuitorii din Malta.

Acum, norocosii sunt cei din Africa de Nord si Orientul Mijlociu.

Majoritatea Draconidelor ard inainte sa atinga Pamantul, lasand dare luminoase pe cer. Caderea lor este destul de lenta si de aceea nu prezinta riscuri pentru sateliti, navete sau statii spatiale.

Punctul de intalnire pentru cei care sunt fascinati de stele este, desigur, Observatorul Astronomic. Expertii se astepta sa cada intre 60 si 1.000 pe ora. Insa daca cerul va fi senin, draconidele vor putea fi vazute si cu ochiul liber din orice spatiu deschis.

Nimeni nu stie exact momentul in care va porni ploaia, dar calculele au aratat ca se va produce in aceasta noapte intre orele 20.00 si 2.00. Drept urmare si programul pentru public de la Observator se va prelungi.

Tot astronomii ne anunta ca in anul 2013, o alta cometa va trece pe langa Pamant, dar nu ne va pune in pericol.

Potrivit specialistului francez Jeremie Vauboillon, curentul de meteori, denumit popular "ploaie de stele cazatoare", cuprinde mii de miliarde de particule dintr-o cometa, care patrund in atmosfera cu viteza foarte mare.

"Ca sa va dau un exemplu, toata lumea stie ca in luna august sunt foarte multe stele cazatoare si toata lumea le poate vedea, fara un mare telescop. E foarte usor: te duci afara, deschizi ochii si le vezi. In octombrie, vor fi de doua ori sau chiar de sase ori mai multe stele cazatoare decat in august.

Este momentul perfect pentru a fi vazute. Daca vreti sa scapati de oras, va duceti in afara, va intindeti sau va asezeti pe un scaun si le veti putea vedea. Va incurajez puternic sa mergeti sa le vedeti", a declarat Jeremie Vauboillon.

Citeste si despre: Cea mai veche inscriptie crestina descrie un obicei romanesc actual. Vezi ce spun istoricii

Potrivit expertului in predictii, ultima data fenomenul a fost vazut in 1946, iar inainte de acest an in 1933.

"Este ceva foarte rar, este exceptional si va rog sa nu ratati aceasta ocazie. Daca aveti bunici care au vazut curentul din 1946 sau din 1933 va vor spune ca este un eveniment unic in viata. Chiar trebuie sa-l vedeti, ca este ceva ce nu vedem zilnic", a mai declarat specialistul in predictii.

Potrivit lui Vauboillon, "Draconidele” vor putea fi vazute din intrega Europa, dar si din partea de vest a Asiei, Romania fiind "perfecta pentru observarea acestui eveniment".

Calculele facute de specialistii Observatorului Astronomic din Bucuresti arata ca undeva intre ora 22 si 3 dimineata ar trebui sa observam mai multe stele cazatoare care par a veni din constelatia Draco, aflata nu departe de stralucitoarea stea Vega.

 

"Nu le vom vedea pe toate in acea constelatie si pentru a determina daca am observat o draconida trebuie sa prelungim inapoi traiectoria meteorului sa vedem daca ajunge in constelatia Draco", spun specialistii.

Au mai ramas 19 zile pana cand vom vedea Draconidele.
Au mai ramas 19 zile pana cand vom vedea Draconidele. "Un fenomen unic in viata"
VIDEO PROTVPLUS.RO
peste gratar
Furtuna din mare a scumpit peștele de Florii. Pescarii au avut capturi de 3 ori mai mici
Șuberek, pleșcavița sau palanete. Noile mâncăruri stradale preferate de români
Mii de oameni din toată țara au participat la pelerinajul de Florii
Bucureştenii vor putea închiria trotinete electrice. De ce sunt mai rapide ca maşinile
Imagini greu de privit. Ce au găsit inspectorii ANPC într-un magazin, înainte de Florii
Elevii unei școli din Bacău își câștigă singuri banii necesari pentru un loc de joacă
spalare picioare
Ritualul spălării picioarelor, la Catedrala din Alba Iulia: ”Un sentiment foarte pofund"
O asistentă medicală, mama unei fetițe de 8 ani, are nevoie de ajutor. Cum puteți dona
Liste de așteptare pentru cei care vor cozonaci pe masa de Paște. Cu cât se vând
Concediu suplimentar pentru femeile care apelează la fertilizarea in vitro
Masa de Paște, reguli de respectat la capitolul ”ouă”. Diferențele dintre cele 4 categorii
Concert caritabil pentru copii abandonați, care suferă de boli incurabile