Mai multe scoli din Cluj au introdus ca disciplina optionala, pentru elevii de clasa a 4-a, programarea. Ce invata copiii


Ultimul update: Miercuri 29 Martie 2017 07:18
Data publicarii: Duminica 26 Martie 2017 20:01
Categorie: Stiri Sociale

Domeniul IT sparge barierele  varstei si coboara spre clasele primare.

La Cluj, mai multe scoli au introdus ca disciplina optionala elemente de baza in programare. Spre exemplu, elevi de clasa a 4-a invata de la mai multi voluntari angajati in companii de IT cum sa-si faca propriile jocuri.

In acest fel, cei mici isi dezvolta o gandire matematica si deprind lucrul in echipa.

La mai multe scoli din Cluj, zeci de elevi de clasa a 4-a fac primii pasi in lumea programarii. Copiii isi pun creativitatea la lucru iar personajele lor prind contur in jocuri simple.

Fetita: "Am invatat sa facem unele miscari si sa facem personajele sa cante, sa schimbam costumele si sa danseze"

Ce mici sunt ajutati de voluntari, angajati in firme IT, care au urmat un curs special.

Vasile Dubovici, analist IT: "Ei invata sa transpuna miscarile de zi cu zi, dansul, povestea pe care o au ei, visul
pe care l-au avut, sa il transpuna in calculator si sa creeze o anumita poveste."

Interfata programului este creata sub forma unui joc, in care in loc de coduri copiii se folosesc de cuvinte cheie care exprima culori, miscari sau sunete. Sunt, de fapt, elementele primare ale programarii.

Elev: "Am invatat sa cream joculete, spectacole pe calculator. As putea deveni un regizor sau ca ei, profesori de IT. Eu am creat un filmulet in care doi spiridusi s-au pierdut langa un castel."

Ideea proiectului a venit de la o asociatie care se ocupa cu dezvoltarea abilitatilor digitale pentru copii. Companiile IT au "adoptat" cate o scoala unde tin cursurile de programare.

Oana Ceherean, initiator proiect: "Noi ne-am gandit ca prin aceste activitati ajutam elevii sa se pregateasca pentru piata muncii care va fi in momentul in care vor fi adulti"

Loredana Maris, invatator: "Totul se transforma, este intr-o mare viteza//si fara aceste competente in societatea care urmeaza nu ne vom descurca."

Elisabeta Constantin, invatatoare: "E o perioada in care toti copiii stiu sa foloseasca o tableta, un telefon sau un calculator, si atunci de ce sa nu foloseasca calculatorul sau tableta intr-un mod care le poate fi de folos."

Copiii pot sa lucreze si individual acasa, pentru ca platforma poate fi accesata de oriunde. Este nevoie doar de crearea unui cont.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO