Specialistii IT care lucreaza voluntar pentru a stopa raspandirea stirilor false pe internet. Cum va functiona aplicatia
Un grup de specialisti in informatica din Sibiu sunt hotarati sa lupte impotriva stirilor false, care se propaga pe internet.
Tinerii se intalnesc voluntar dupa orele de program si lucreaza la o aplicatie digitala menita sa descopere informatiile mincinoase si sa le blocheze pentru a nu mai intoxica mediul online. Ei spun ca misiunea lor, pornita dupa o idee din Occident, este de fapt o forma de protest activ fata de manipularea tot mai agresiva din spatiul virtual.
"8 ore peste program" este o forma de voluntariat imprumutata din Occident si tot mai des intalnita si in tara noastra. La Sibiu, cativa specialisti in IT au decis sa isi dedice timpul liber luptei impotriva stirilor mincinoase din mediul online.
Platformele de socializare sunt cel mai des folosite de cei care doresc sa raspandeasca stiri false.
Stirile suspectate ca nu sunt adevarate vor fi raportate de utilizatori. Cele care strang un numar suficient de mare de astfel de raportari devin suspecte si vor fi blocate.
RADU, voluntar: "Practic o sa avem un tool care le va detecta automat si le va posta intr-un fel foarte usor pentru cei 30.000, speram noi sa ajungem cam la 30.000 de voluntari care sa raporteze aceste stiri."
MUGUR, voluntar: "M-am alaturat grupului in ideea de a testa acest tool. Eu fiind tester sa-mi aduc aportul, chiar si mult daca as putea dar pe ce ma pricep pe asta sa contribui si eu."
Instrumentul online are pentru inceput o baza de date in care sunt stranse mai multe zeci de site-uri suspectate ca raspandesc continut fals. Odata implementat acest program, stirile false ajung sa fie blocate si nu se vor mai putea raspandi.