S-a descoperit cea mai veche vinarie din lume. Are 6.100 de ani

Dată publicare: 11-01-2011 00:00
Dată actualizare: 06-05-2012 12:07


butoaie cu vin, crama

Arheologii au gasit vinaria completa, cu recipiente de fermentatie, presa butoaie pentru depozitare si chiar pahare facute din coarne de animale. Analizele chimice arata ca acolo se producea vin rosu.

Specialistii au descoperi vinaria veche de 6.1000 de ani in aceeasi pestera din Armenia, unde s-a gasit anul trecut un pantof de acum 5.500 de ani. Oare asta sa insemne ca oamenii fac vin dinainte sa poarte pantofi, cu 600 de ani?

Stefan K. Estreicher, profesor la Universitatea Texas Tech si autor al unei carti despre istoria vinului, spune ca descoperirea armeana arata cat de important era pentru oamenii acelor timpuri sa faca vin. Si asta pentru ca totusi au depus mult efort ca sa construiasca o vinarie pe care o foloseau doar o data pe an, atunci cand se coceau strugurii, scrie New York Times.

Vinul era folosit, cel mai probabil, pentru diverse ritualuri, mai ales ca in pestera respectiva au fost gasite mai multe morminte.

Cu toate ca este cea mai veche vinarie descoperita in lume, nu este si cea mai veche evidenta a consumului de vin. Astfel de urme s-au descoperit in nord-vestul Iranului si sunt vechi de 7.400 de ani.

Sursa: New York Times


VIDEO PROTVPLUS.RO