Magazinele second hand, principala cauză de poluare a Jiului. Cum este posibil
Topirea zăpezilor a adus munți de gunoaie pe râul Jiu. Altele decât cele depozitate deja pe maluri, purtate de viitura de acum un an.
Multe deșeuri ajung în Gorj din orașele aflate pe raza județului Hunedoara. Autoritățile caută soluții pentru a reducere poluarea.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Observăm ca unii oameni consideră că a fi în natură înseamnă să ai tot confortul”.
Aceste imagini sunt filmate în Parcul Național Defileul Jiului, unde aproape 11.000 de hectare de pădure au prin lege un regim special de protecție. Pe teren, însă, lucrurile stau altfel: malurile râului sunt pline de gunoaie.
Sorin Corici, șef Apele Române Valea Jiului: „În mare parte sunt aceste deșeuri textile, magazinele second hand zic eu e principala cauză privind Defileul Jiului. Așa deșeuri mai sunt si materiale plastice, dar deșeurile textile provin din magazinele de profil”.
Deșeurile din albia râului afectează și fauna din zonă.
Marin Șerban, director Parcul Național Defileul Jiului: „Constatăm că vidra, din păcate, trebuie să suporte și acțiunea neplăcută a omului. Ne bucurăm să o filmăm, dar hai să ne gândim la elementul în care trăiește această vidră jucăușă”.
Multe dintre deșeurile ajunse în albia râului provin din orașele din Valea Jiului, aflate în județul Hunedoara. Gunoaiele sunt aduse de apă în județul Gorj, unde autoritățile s-au întâlnit pentru a găsi soluții de reducere a poluării.
De la discuții au lipsit însă tocmai primarii orașelor din Valea Jiului. Edilul-șef din Petroșani spune însă că a luat deja măsuri.
Tiberiu Iacob Ridzi, primar Petroșani: „Am reușit să eliminăm câteva depozite din astea necontrolate de pe malul apei, față de acum câțiva ani, din punctul nostru de vedere situația s-a îmbunătățit”.
Amenzile ajung la 10.000 de lei
Între timp, turiștii care vor să se bucure de natură trebuie să-și aleagă cu grijă locul de relaxare.
”Ne bucurăm așa cum e, dar păcat că nu e curat”.
Gheorghe Sanda, șef Garda de Mediu Gorj: „Cu siguranță vom fi mult mai atenți în perioada următoare cu monitorizarea acestui curs de apă pentru că într-adevăr se acumulează deșeuri”.
Pentru igienizarea albiei râului ar fi nevoie de cel puțin un milion de euro și de multă responsabilitate din partea tuturor.
”Reporter: Va mai dura până vedem Jiul curat ?
Marin Șerban, director Parcul Național Defileul Jiului: Da, va mai dura. Consider că e nevoie de minim un an”.
Amenzile pentru cei prinși că aruncă gunoaie la întâmplare ajung la 10.000 de lei. Sancțiunile aplicate sunt însă prea puține pentru că făptașii trebuie prinși în flagrant, lucru destul de greu de realizat.
O posibilă soluție, aplicată deja cu succes în alte localități, ar fi amplasarea unor camere de supraveghere în locurile în care oamenii obișnuiesc să arunce gunoaie.