Made in Romania. Cum poti dovedi ca ai platit o amenda, desi nu ai chitanta
Li se intampla mai multor mii de cetateni care primesc acasa somatii prin care afla cu stupoare ca amenzile pe care le stiau platite de luni intregi figureaza de fapt ca neachitate.
Desigur, autoritatile nu se obosesc sa comunice intre ele si sa verifice daca oamenii chiar si-au platit datoriile. Ii pun tot pe ei pe drumuri si la noi cheltuieli, daca vor sa ii ia cineva in seama cand jura ca sunt corecti.
Cine are noroc isi gaseste chitantele acasa si reuseste sa demonstreze cu doar doua drumuri si doua ore pierdute ca a fost de buna credinta si si-a achitat amenzile la timp.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ce ne facem insa cand primim o somatie care ne anunta ca nu am platit amenda data de Politia Rutiera... acum doi ani?
Sa o luam pas cu pas: mai intai trebuie sa mergem la Directia de Impozite si Taxe Locale. Aici, trebuie sa explicam ca am platit de multa vreme amenzile care la ei figureaza neplatite din anul 2009. Functionarii ne vor spune ca este musai sa aducem chitantele drept dovada ca am platit. Fiind foarte vechi, este posibil sa nu le mai avem, asa ca suntem trimisi la CEC.
Din strada Lucretiu Patrascanu din sectorul 3, unde se afla Directia de Impozite si Taxe Locale, trebuie sa ajungem la sediul CEC Bank, din Piata Alba Iulia. Aici, la sediul central al CEC-ului, depunem o cerere si va trebui sa asteptam 30 de zile ca sa primim un raspuns, adica dovada faptului ca am achitat amenzile.
Asta inseamna ca mai trebuie sa facem un drum la CEC si inca unul inapoi la impozite si taxe. Iar la timpul pierdut si costurile drumurilor facute se adauga o taxa de 12 lei pentru chitantele din arhiva.
Cine sa fie de vina pentru chinul cetateanului?
Sa luam un exemplu. Un sofer este oprit de un politist, pentru ca a incalcat o regula. Agentul il amendeaza si ii spune ca trebuie sa trimita in 15 zile dovada achitarii amenzii la serviciul rutier. Omul plateste la CEC Bank. Institutia bancara anunta, electronic, in 48 de ore Primaria, adica Directia Locala de Impozite si Taxe despre incasarea sumei. Ca ajunge sau nu informatia in dosarul omului, e o alta poveste si o recunoaste si presedintele CEC, Radu Ghetea.
Procedura isi urmeaza cursul. CEC Bank a trimis dovada platii. Dupa 15 zile, daca Politia nu primeste chitanta de la sofer, nu are cum sa stie ca de fapt acesta si-a platit amenda si atunci trimite si ea catre aceeasi primarie procesul verbal de constatare a contraventiei. Daca insa cel de la ghiseul de Taxe si Impozite ar compara cele doua informatii, cea trimisa de CEC cu cea de la Politie, ar constata ca omul si-a platit datoria. Numai ca pentru functionar e mult mai comod sa-l trimita pe om sa caute chitante, sa faca cereri la CEC si la Politie. Vinovata ar fi Politia, spun reprezentantii autoritatilor.
"Teoretic si normal ar fi ca MAI sa comunice situatia incasarii amenzilor de la cetateni, lucru care nu se intampla", explica Alexandru Achim, purtator de cuvant al Primariei Sectorului 1.
Asa ca multi dintre cei amendati prefera sa plateasca din nou suma decat sa bata drumuri si sa ceara raspunsuri. De data aceasta insa, ar face bine sa pastreze si chitanta. Nu o zi sau o luna, ci chiar ani.