Lupta de doi ani a lui nea Cornel pentru a muta un cuib de barza de langa casa sa. A infruntat vecinii si "blestemul berzei"
Poate suna ca un banc, insa intr-o comuna din Arges, un cuib de barza va fi mutat printr-un ordin de ministru.
Si asta dupa ce un localnic a scris zeci de reclamatii impotriva inaripatelor, care isi facusera casa pe un stalp de electricitate aflat langa gospodaria sa. Barbatul sustine ca pasarile erau galagioase si faceau mizerie, asa ca a mers la primar si a cerut rezolvarea situatiei. Cum berzele sunt protejate de lege, lucrurile s-au complicat.
Ultima barza a plecat din cuib cel mai probabil in Africa, dar peste cateva luni se va intoarce in locul unde si-a crescut, vara trecuta, puii. Nu stie insa ce o asteapta. Nea Cornel, vecinul, are alte planuri.
Corneliu Parsan, reclamant: "Uitati-va si dumneavoastra, dejectiile lor sunt foarte acide. Nu pot sa ma bucur de o fereastra deschisa. Anul trecut, am tusit doua luni. Seara, cand vreau sa ma culc, inchid televizorul si nu pot sa dorm de clampanitul lor, dom`le, clampane ca... stiti dumneavoastra."
Asa ca omul a facut zeci de plangeri la autoritati. In tot acest timp, a studiat atent evolutia cuibului. In fiecare an inaripatele il mareau sub privirile furioase ale lui nea Cornel.
Corneliu Parsan, reclamant: "Uitati, asta e in 2007, cuibul mai mic decat in 2013, se vede ca e mai mic. Au fost cativa indivizi de tipul lui Celentano, din Las Fierbinti: "Ce-aaaai, baaa, cu pasarile?" Cum ma, ce am, iti face tie mizerie sub geam, sa nu poti sa deschizi geamurile?".
Seria reclamatiilor impotriva berzelor, care reprezinta o specie protejata, a inceput acum doi ani. Un traseu halucinant dupa care, in final, barbatul a ajuns la Ministerul Mediului.
Corneliu Parsan, reclamant: "Ministrul a semnat-o. Pai daca de doi ani ma lupt."
Ordinul pentru mutarea cuibului de barza, tot pe un stalp de electricitate, dar ceva mai departe de casa omului, a fost publicat in Monitorul Oficial si este semnat de ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu.
In comuna, insa, nu toti vad cu ochi buni acest lucru. Mai ales ca prin partea locului exista o superstitie: daca umbli la un cuib de barza, pasarea iti va da foc la casa.
Tudor Ion viceprimar comuna Schitu Golesti: "Nu avem buget pentru asa ceva. Daca ma tem de blestemul berzei? Eu unul n-o sa ma duc sa il schimb, eu, personal. Daca vine firma autorizata, sa-l schimbe firma."
Altora, demersul li se pare inutil. Berzele ar avea o memorie foarte buna.
Localnic: "Pai si il muta si ea tot aicea o sa vina. O sa vina si o sa faca din nou cuib, da, face din nou. Ele vin inapoi, ca ele sunt ... au o memorie foarte ... barza, barza!".
Potrivit ordinului, mutarea cuibului trebuie facuta pana pe 15 martie, cu personal specializat, cel mai probabil de la compania locala de electricitate.
Reporter: "Credeti ca berzele or sa-si mai gaseasca noul cuib, mutat?"
Corneliu Parsan, reclamant: "Treaba lor, dom`le, nu ma intereseaza!"
Societatea Ornitologica Romana: "Si legislatia de mediu trebuie respectata!"
Comunicatul de presa al SOR, integral:"Societatea Ornitologica Romana considera necesare cateva precizari cu privire la discutiile aparute in presa vis-a-vis de emiterea Ordinului Ministrului Mediului, Apelor si Padurilor nr. 387/03.03.2015 pentru aprobarea relocarii unui cuib de barza de pe raza localitatii Schitu Golesti, deoarece legislatia privind protectia naturii si modul in care aceasta este aplicata in Romania sunt domenii de activitate prevazute in statutul organizatiei noastre.
Cel mai important act normativ privind protectia naturii este OUG 57/2007, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 49/2011, care transpune directivele Pasari si Habitate ale CE.
Acest act normativ prevede in cadrul articolului 33, alineatul 2 urmatoarele:
(2) Pentru toate speciile de pasari sunt interzise:
b) deteriorarea, distrugerea si/sau culegerea intentionata a cuiburilor si/sau oualor din natura;
d) perturbarea intentionata, in special in cursul perioadei de reproducere, de crestere si de migratie.
Articolul 52, alineatul 1, litera d, al aceluiasi act normativ prevede faptul ca nerespectarea prevederilor art. 33 alin. (2) constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amenda.
Articolul 38 stipuleaza: Prin exceptie de la prevederile art. 33 alin. (1)-(4) […], autoritatea publica centrala pentru Protectia mediului stabileste derogari, prin ordin al conducatorului acesteia, cu avizul Academiei Romane, cu conditia sa nu existe o alternativa acceptabila, iar masurile derogatorii sa nu fie in detrimentul mentinerii populatiilor speciilor respective intr-o stare de conservare favorabila in arealul lor natural.
Prin urmare situatia aparuta in cazul cuibului de barza din localitatea Schitu Golesti si mutarea cuibului care cauza neplaceri proprietarului casei din apropiere puteau fi ”rezolvate”, din perspectiva cetateanului si a bunurilor materiale puse in pericol de un exemplar dintr-o specie protejata, prin acordarea unei derogari de la prevederile OUG 57/2007, prin ordin de ministru si cu avizul Academiei Romane.
Chiar daca nu suntem sustinatori ai interventiei asupra cuiburilor pasarilor salbatice, iar mutarea unui cuib de barza chiar la o distanta mai mica decat prevede ordinul de ministru adus in discutie nu garanteaza ca deranjul produs nu va indeparta pasarile, obligandu-le sa gaseasca un alt loc de cuibarit, apreciem faptul ca a fost respectata procedura legala pentru situatiile in care se considera necesare astfel de interventii."