Luati suplimente alimentare pe propria raspundere. Compozitia, neverificata
Haos. Acesta este cuvantul care defineste perfect ce se intampla pe piata romaneasca a suplimentelor alimentare.
Avem peste 4200 astfel de produse. Mai mult de jumatate sunt avizate de Ministerul Agriculturii, restul de cel al Sanatatii. Grav este insa altceva: nicio institutie nu face teste in ceea ce priveste compozitia pilulelor.
Toata lumea le da drumul la vanzare pe incredere, pentru ca legea nu prevede altceva. A fost nevoie sa o pateasca Adrian Mutu, ca sa ne trezim cu totii dintr-un vis urat. Oare cati ani am inghitit substante toxice, crezand dupa ce am citit in prospect ca facem o cura de plante?
Trei institutii raspund in Romania de suplimentele nutritive care ajung in magazine plafar si farmacii, dar niciuna nu isi asuma raspunderea pentru continutul acestor produse.
Pentru siguranta celor 1393 de suplimente alimentare care contin vitamine si elemente minerale gireaza, doar pe hartie, Ministerul Sanatatii. Pentru restul de 2800, care au si extracte de origine animala si vegetala, garanteaza intr-o mica masura Institutul de Bioresurse alimentare care tine de Ministerul Agriculturii.
Numai ca in farmacii sau la plafar nu pun piciorul nici inspectorii de la Ministerul Sanatatii, nici medicii veterinari. Primii spun ca intervin numai cand sunt sesizari, in rest nu ii obliga nicio lege sa testeze daca ingredientele din suplimente sunt sigure sau nu. Scuze are insa toata lumea.
Cei din Ministerul Sanatatii recunosc ca nu testeaza nici continutul suplimentelor alimentare cu vitamine si minerale pentru ca nu sunt bani. In acest razboi intre institutii intervin cei din Comisia de agricultura din Camera Deputatilor, care sustin ca legislatia comunitara e proasta si trebuie schimbata.
Luni, in Comisia de Agricultura de la Parlament, se va lua in discutie modificarea legii care reglementeaza comercializarea sumplimentelor alimentare. Este foarte posibil sa fie introdusa o analiza, pe care importatorii si producatorii sa o suporte din propriul buzunar, daca vor sa-si vanda marfa in Romania.