Lovită de secetă extremă, România poate iriga sub 5% din terenul său arabil. Agricultorii primesc apă gratuit
Pe unele canale de irigații a început să vină apă. Este o veste bună, după ce meteorologii au confirmat că avem secetă extremă în jumătatea estică a țării.
Până la sfârșitul lunii trebuie asigurată o rezervă suficientă de apă în sol, dacă vrem un an agricol bun, care să aducă mâncare românească în magazine. Din păcate, mai puțin de 5 la sută din terenul nostru arabil beneficiază de irigații.
Aceste date vin și în contextul războiului din Ucraina, când tot mai multe țări încearcă să-și procure hrană și materii prime din resurse proprii.
31 martie reprezintă sfârșitul perioadei de acumulare a apei în sol, spun meteorologii. Acum ar trebui să se dezvolte culturile însămânțate în toamnă și tot acum încep însămânțările de primăvară.
Însă vremea ne prinde cu secetă puternică în sudul Olteniei, Dobrogea, Muntenia, și Transilvania. Și mai grav este faptul că doar trei zone, de arii reduse, au un sol cu un conținut de apă cât de cât apropiat de normal. În rest, seceta este gravă, iar în Moldova chiar extremă.
Elena Mateescu, director general ANM: ”De la 1 sept 2021 și până în prezent cantitățile de precipitații s-au situat sub mediile lunare specifice. Este posibil ca și în următoarele 10 zile să se mențină cantități în medie deficitare”.
Nicolae Dumitrache, tractorist: ”Deocamdată mai are umiditate, dar cum l-au prognozat cei de la meteo anul ăsta nu se vede bine. Avem nevoie de sursă de apă ca lumea”.
Doar 470.000 de hectare din 9,4 milioane au fost irigate în 2020
Ministrul Agriculturii a anunțat că în acest an sistemul de irigații va fi pornit mai devreme decât de obicei. Agricultorii primesc deja gratuit apă și pot deconta jumătate din cheltuielile cu energia electrică necesară pompării.
Viorel Nica, Liga Utilizatorilor de Apă pentru Irigații din România: ”În situația în care apa pompată nu era subvenționată, vă spun că se înjumătățea suprafața de irigat în România”.
Însă și așa, din cele 9,4 milioane de hectare de teren arabil, cât are România, mai puțin de o treime sunt amenajate pentru irigații.
Sistemele sunt vechi, nefuncționale și neadaptate la nevoile fermierilor. În 2020, doar 470 de mii de hectare au fost udate, arată datele Institutului Național de Statistică, adica mai puțin de 5 la sută.
La Căteasca, în Argeș, cei de la îmbunătățiri funciare au curățat canalele, dar nu le pot umple.
Liviu Năstase, primar: ”La Căteasca nu se mai pot face irigații de 25 de ani. Sistemele de pompare nu mai există, sunt distruse de ani de zile”.
Fermierii vor putea accesa finanțări de până la 500.000 de euro
În Bihor, fermierii s-au asociat și au obținut fonduri europene cu ajutorul cărora au cumpărat sisteme moderne de distribuție a apei.
Claudiu Gligor, director ANIF Bihor: ”Noi nu putem ajunge peste tot, e foarte important ca ei să se asocieze. Adică de la o sursă de apă, să ajungem până la 40 de kilometri”.
Acest fermier a cultivat rapiță pe 300 de hectare, dar semințele n-au încolțit din cauza secetei. Are un sistem de irigații care nu ajunge însă până la sursa de apă.
Alin Torj, fermier: ”Din păcate stau cu sistemele de irigație în curte și nu le putem folosi”.
Începând de anul viitor, fermierii vor putea accesa finanțări de până la 500 de mii de euro pentru sisteme locale de irigații.