Lista noilor nume preferate de români pentru copiii lor. Cele ridicole pot fi refuzate

28-03-2019 20:07


Alegerea numelui pentru copil este o decizie complicată pentru mulţi părinţi. Iar dacă nu e potrivit, cei mici pot avea probleme de adaptare.

În apărarea lor, legea le permite ofiţerilor de stare civilă să nu înregistreze prenume ridicole. Anul trecut, în top, au fost Maria şi Andrei. Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor, sunt tot mai rar folosite Vasile, Constantin, Paraschiva, şi Ecaterina.

George a devenit de curând tata şi a vrut să obţină certificatul de naştere pentru fetiţa lui. A ales un nume din calendarul ortodox.

Reporter: "La ce nume te-ai gândit?
George Cojocaru, tată: Sabina, am ales împreună cu soţia. Este a doua fetiţă, ne-am consultat şi cu prima fetiţă şi am ajuns la acest nume."

Lucian spune că el şi soţia s-au inspirat din literatură pentru numele fetiței lor. 

Lucian Vlad, tată: "Nicole Marie, este un nume latin. Ne-a plăcut la amândoi."

Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor, anul trecut, cei mai mulţi dintre părinţii de fete şi-au numit copila Maria. În clasamentul preferinţelor a urmat Ioana, Elena, Sofia şi Andreea.

În privinţa băieţilor, cei mai mulţi au primit numele Andrei, dar preferate au fost şi Alexandru, Ştefan şi Gabriel.

Datele Direcţiei pentru Evindenta Personelor arata că tot mai puţini romani îşi numesc copiii Paraschiva, Ecaterina, Vasile sau Constantin - nume des întâlnite în trecut.

Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt Arhiepiscopia Tomisului: "Cred că este şi în funcţie de zonă. Sfântul Gheorghe nu este un sfânt român şi este asimilat uneori mai greu. În Dobrogea, clar este ca Andrei este pe primul loc."

În acelaşi timp, au dispărut şi numele inspirate din filme ori de anumite mărci.

O prevedere introdusă de curând în Codul Civil dă dreptul - de altfel - funcţionarilor de la serviciile pentru evidenţa persoanelor să refuze să înregistreze în registrele de stare civilă prenume care pot fi ofensatoare ori le pot aduce deservicii copiilor în viitor.

Diana Sobaru, purtător de cuvânt Primăria Constanța: "Ofiţerii de stare civilă din Constanța au refuzat prenume precum ar fi Regina Elisabeta, Kant, Ametist sau Barcelona."

La rândul lor, sociologii atrag atenţia că majoritatea copiilor pentru care părinţii aleg prenume "exotice" se pot confrunta cu probleme de adaptare.

Ioan Hosu, sociolog: "Putem observa nume de-a dreptul exotice, neimaintalnite, nemaiauzite. S-ar putea să le creeze un disconfort cel puţin pe întreg traseul de viaţă."

Potrivit unui top întocmit de Baby Center Population, în lume, anul trecut, cele mai întâlnite prenume au fost Liam, Noah şi Ethan, pentru băieţi, şi Emma, Olivia şi Sophia - pentru fete.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Pro TV

Tags: nume, copii, românia,

VIDEO PROTVPLUS.RO