Lista consultatiilor obligatorii pentru toti copiii, de la nastere pana la adolescenta. Ce risca parintii daca nu le respecta
Chiar de Ziua Copilului, pe 1 iunie, intra in vigoare noul pachet de sanatate ce prevede masuri speciale pentru prevenirea si depistarea bolilor grave la cei mici.
De la nastere si pana la varsta adolescentei, copiii din Romania vor fi consultati de medicul de familie in fiecare an.
Verificarile sunt obligatorii si includ teste ce semnaleaza din timp eventuale tulburari de crestere, hormonale sau chiar boli grave, cum ar fi autismul ori depresiile.
Maria este o fetita vesela, vioaie si sanatosa. Are 9 ani si este in clasa a III-a. Din fericire, nu a avut pana in prezent probleme serioase de sanatate.
Cu toate acestea, din 1 iunie, parintii Mariei trebuie sa stie ca in fiecare an, pana la varsta de 17 ani , va fi examinata obligatoriu de medicul de familie.
Acum, pentru ca se incadreaza in grupa de varsta 6 si 11 ani, medicul va trebui sa-i calculeze greutatea si inaltimea si sa vada daca exista riscul sa devina obeza. Urmareste de asemenea si primele semne ale pubertatii.
Potrivit noului pachet de baza, examinarile copilului incep inca de la nastere.
Pentru prima data, de la varsta de 2 luni si pana la implinirea varstei de 3 ani, parintii bebelusului trebuie sa raspunda la un set de 10 intrebari .
Totodata, de la 6 luni pana la implinirea varstei de 1 an si jumatate, medicii vor trebui sa evalueze trimestrial ce manaca copilul, daca i se dezvolta dintii si daca e anemic. De la 2 ani incolo pana la 5 se va pune mare accent pe igiena dentara.
Va fi pentru prima oara cand i se va masura copilului tensiunea arteriala si i face un examen oftalmologic. Iar la 3 ani i se face din nou o evaluare pentru a se vedea daca are sau nu autism.
Cu cat varsta creste, cresc si provocarile si vor fi diversificate si investigatiile medicale . Spre exemplu, incepand cu varsta de 12 ani, copilul va fi intrebat daca si-a inceput viata sexuala. Si asta pentru ca toate statisticile arata o scadere a varstei de la care tinerii incep sa aiba relatii intime.
Astfel, consultatia preventiva a copiilor, care au intre 12 si 17 ani, include consiliere pentru planificare familiala, dar si depistarea infectiilor cu transmitere sexuala . Totodata va incepe si diagnosticarea depresiei.
Aceste norme intra in vigoare de la 1 iunie. Cei care nu le vor respecta risca din 2015 sanctiuni.